Yüksek Mahkeme'de görülen davada 50'den fazla mağdur ve aileleri tarafından şirkete karşı açılan davalarda, aşının yan etkileri mahkeme kayıtlarında yer aldı. İngiliz basınında yer alan haberlere göre, mahkeme belgelerinde Kovid-19 aşısının nadir fakat tehlikeli yan etkilere neden olabileceği kabul edildi.
Oda Tv'nin haberine göre; Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının, şirketin bugün yürürlüğe giren "pazarlama iznini" gönüllü olarak geri çekmesinin ardından artık Avrupa Birliği'nde kullanılamayacağı belirtildi. Benzer bir geri çekilme süreci, daha önce onay veren diğer ülkelerde de başlatılacak. Aşının geri çekilme kararı 5 Mart'ta başvuruldu ve 7 Mayıs itibarıyla yürürlüğe girdi.
Şirketin Şubat ayında yaptığı açıklamasına göre, aşının çok nadir durumlarda Trombositopeni Sendromu ile Tromboz'a neden olabileceğini kabul etmişti.
AstraZeneca, aşının geri çekilmesi kararının bu davayla ilgili olduğunu reddetti ve aşının geri çekilme kararının bu mahkeme davasıyla ilgili olmadığını ve ticari nedenlerle alındığını savundu. Şirket, mahkeme belgelerinde yer alan aşının artık üretilmediğini veya tedarik edilmediğini, yerini daha güncel aşıların aldığını belirtti.
AstraZeneca'nın ayrıca, Vaxzevria adlı aşının küresel salgına önemli katkılarından gurur duyduğunu ve milyonlarca dozun tedarik edilerek milyonlarca yaşamın kurtarıldığını belirtti. Ancak, yeni varyantlara karşı geliştirilen güncel aşıların piyasada fazlalık yarattığı ve bu durumun Vaxzevria'nın talebinin azalmasına yol açtığı vurgulandı.
AstraZeneca, ilerleyen süreçte düzenleyici kurumlar ve ortaklarıyla birlikte Kovid-19 salgınına karşı daha etkili bir mücadele için çalışacaklarını ifade etti.