Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Yaşam Memnuniyeti Araştırması sonuçlarına göre, genç nüfusun mutluluk seviyeleri son yıllarda artış gösterdi. Türkiye’nin genel yaşam memnuniyeti sıralamasında düşük bir konumda yer almasına rağmen, 18-24 yaş grubundaki gençlerin yarısından fazlasının kendini mutlu hissettiği belirlendi. 

CHP’li Elçi: Cumhuriyet değerlerini korumak ve yaşatmak temel görevimizdir CHP’li Elçi: Cumhuriyet değerlerini korumak ve yaşatmak temel görevimizdir

Araştırmaya göre, 18 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 52,7’si kendini mutlu, yüzde 33,6’sı ne mutlu ne mutsuz, yüzde 13,7’si ise mutsuz olarak ifade etti. Genç nüfus özelinde ise mutluluk oranı yüzde 54’e çıkarken, yüzde 12,7’lik bir kesim ise mutsuz olduğunu belirtti. Gençlerin mutluluk kaynağı olarak en çok sağlık faktörünü ön plana çıkardığı görüldü. Gençlerin yüzde 45,5’i mutluluklarının temel kaynağının sağlık olduğunu ifade ederken, yüzde 23,7’si başarı, yüzde 12,6’sı ise sevgiyi mutluluk sebepleri arasında gösterdi. 

GELECEK KAYGISI MUTSUZLUĞUN TEMEL SEBEBİ 

Mutluluk oranlarının düşük olduğu gençlerin mutsuzluklarının başlıca nedenlerinin maddi sıkıntılar ve gelecekle ilgili belirsizlikler olduğunu açıklandı. Uzmanlar, eğitim sistemi, toplum baskısı ve aile içinde kabul görmeme gibi sorunların gençlerin mutsuzluğuna katkıda bulunduğuna dikkat çekti. Ayrıca, sosyal medyanın dayattığı sanal dünya ve gerçeklikten uzak beklentiler de gençlerin mutsuzluk seviyesini artıran unsurlar olarak öne çıktı. 

Uzmanlar, gençlerin mutluluk oranlarının Türkiye’nin genel mutluluk ortalamasının üzerinde olmasını, olumlu karşılarken, mutsuzluk yaratan temel sorunların çözümü için ise kapsamlı politikaların geliştirilmesi gerektiğini belirtti.  

Muhabir: SEMA TÜRKEL