Son yapılan araştırmalar neticesinde 2-5 yaş arasındaki çocukların uzun süre ekran başında zaman geçirdiği takdirde, gelişimlerin olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı.
EN FAZLA BİR SAAT
İsveç Çocuk Doktorları Derneği ebeveynleri bu konuda uyararak, bu yaş grubundaki çocukların akıllı telefon, tablet veya televizyon izlemesine ancak bir saat izin verilmesi gerektiğini belirtti.
Derneğin yeni raporunda doktorlar şunları belirtti:
“Dijital ekranlar yararlı bilgiler sunabilse, eğlence sunabilse ve diğer insanlarla iletişim fırsatları sunabilse de küçük çocukların beyinleri henüz bu faydaları özümseyecek kadar olgunlaşmamıştır. Aksine, araştırmalar çocukların gelişiminin dijital ekranların erken kullanımından olumsuz etkilenebileceğini gösteriyor.”
DAHA SİNİRLİ OLUYORLAR
Yapılan araştırmada, bu yaş grubundaki çocuklar düzenli olarak telefon, tablet ve bilgisayar ekranlarını kullandıkları takdirde daha sinirli oldukları, konsantrasyonlarının daha kötü olduğunu ve bilgileri kullanmayan gençlere göre yalnızca yarısı kadar daha uzun süre hatırladıkları ortaya çıktı.
Araştırmalar ayrıca ekran karşısında daha fazla zaman geçiren çocukların davranış sorunları veya çocukluk depresyonu geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi.
BEBEK BAKICISI İŞLEVİ GÖRÜYOR
Bu dijital ekranların çocuğun canı sıkıldığında ya da anne-babaların müsait olmadığı zamanlarda kullanılması sebebiyle bir bebek bakıcısı işlevi gördüğünü söyleyen uzmanlar, “Dijital medya sıklıkla hızlı kesmeler ve geçişler, yoğun renkler ve sesler içerdiğinden, anlık ödüllere karşı duyarlılık geliştirme riski artıyor” dedi.
Dünya Sağlık Örgütü 2019'da benzer bir kılavuz yayınlayarak üç yaşın altındaki çocuklara televizyon izlememelerini veya tablette oyun oynamamalarını tavsiye etmişti.