Türkiye'de en fazla ölüm, dolaşım sistemi kaynaklı hastalıklar sonucu meydana geliyor. Bu grubun içinde en fazla ölüm oranına sahip hastalık ise kalp hastalıkları. 

Türkiye'de Ölümlerin Başlıca Sebebi ‘Kalp Hastalıkları’  (3)

Türkiye İstatistik Kurumu ve Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında %33,4 ile dolaşım sistemi hastalıkları, en fazla ölüme sebep olan hastalıklar arasında birinci sırada yer aldı. Dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin %42,4'ünü ise iskemik kalp hastalıkları oluşturuyor. Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanan ölümler alt nedenlere göre incelendiğinde, ölümlerin %42,4'ü iskemik kalp hastalıklarından, %24,1'i diğer kalp hastalıklarından, %18,6'sı ise serebro-vasküler hastalıklardan kaynaklanıyor. 

Türkiye'de ölümlerin en önemli nedeni bulaşıcı olmayan hastalıklar kaynaklı oluşuyor. Bu hastalıklar içinde ise kalp ve damar hastalıkları başı çekiyor. Kalp krizi ve inme, bu hastalıklar arasında en yaygın ölüm nedenleri olarak öne çıkıyor. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 300 bin kişi çeşitli sebeplerden dolayı kalp krizi geçiriyor. Her yıl kalp damar hastalıkları nedeniyle 18,6 milyondan fazla insan hayatını kaybediyor. Kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin üçte biri 70 yaş altındaki bireylerde gerçekleşiyor ve bu ölümlerin %85'i kalp krizi ve inmeye bağlı olarak meydana geliyor. 

Türkiye'de Ölümlerin Başlıca Sebebi ‘Kalp Hastalıkları’  (1)

TÜRKİYE'DEKİ MEVCUT DURUM 

Türkiye'de de kalp ve damar hastalıkları önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2023 yılında ölümlerin %33,4'ü dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı. Bu da her üç dakikada bir kişinin bu sebeple hayatını kaybettiği anlamına geliyor.  

YÜZDE 80 ÖNLENEBİLİR 

Kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin %80'i, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsizlik gibi kontrol edilebilen ve önlenebilen risk faktörlerine bağlı olarak gerçekleşiyor. Uzmanlar ise kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin %80'inin önlenebilir olduğunu belirtiyor.