Türk Veteriner Hekimleri Birliği 51’inci Dönem Oda Başkanları toplantısı 70 ilin oda başkanının katılımıyla Ankara'da gerçekleştirildi. 1’inci istişare toplantısında, 7527 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikler çerçevesinde, özellikle son günlerde barınaklarda yaşanan ve kamuoyunda tepkilere neden olan görüntüler ele alındı.
BARINAKTA YAŞANAN OLAYLAR VETERİNER HEKİMLERİNİ HEDEF HALİNE GETİRDİ
Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, son günlerde kamuoyunda büyük yer edinen belediye barınaklarında yaşanan sorunlara dikkat çekerek, önemli açıklamalarda bulundu. Bütün belediyelerle iş birliğine açık olunması gerektiğini ifade eden Eroğlu, “veteriner hekim yaşatır” mottosuna vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu:
“Sokağa terkedilen hayvanları korumak ve onları konforlu alanlarda yaşatmak sadece mesleki değil insani bir görev olduğu bilinciyle 'veteriner hekim yaşatır' mottosuyla bu canların tüm kamu, özel kurum ve kuruluşlarala birlikte çalışarak uygun yaşam alanlarında hayatlarını sürdürmesini sağlayacak girişimlerde bulunmaya devam edilmelidir" ifadelerini kullandı. Başkan Eroğlu, son günlerde bazı illerde belediye barınaklarında yaşanan olayların, kamuoyunda haklı bir hassasiyet oluşturduğunu ancak bu durumun, veteriner hekimlik mesleğini ve meslektaşlarını haksız bir şekilde hedef haline getirdiğini ifade etti.
MAMAK BELEDİYE BAŞKANI İLE GÖRÜŞÜLDÜ
Son olarak Mamak Belediyesi'nin hayvan barınağında yaşanan olaya dikkat çeken Eroğlu, konuya ilişkin Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin ve hayvansever denekleri ile görüştüğünü ifade etti. "Belediye barınaklarında yaşanan sorunların temelinde, mevzuata uygun olmayan yönetim anlayışları, yetersiz kaynak tahsisi ve personel eksikliği gibi yapısal problemler yatmaktadır" diyen Eroğlu, bu eksikliklerin doğurduğu olumsuzlukların, fedakarca görev yapan veteriner hekimlerine mâl edilmesinin kabul edilemez olduğunu ifade etti. Veteriner hekimlerin, hayvan sağlığı ve refahı için hayati bir role sahip olan sağlık profesyonelleri olduğunu ifade eden Eroğlu, "Hekimlerimizin mesleki bilgi ve sorumluluklarını görmezden gelerek onları töhmet altında bırakmaya yönelik açıklama ve eylemler, yalnızca adalet duygusunu zedelemekle kalmaz, aynı zamanda hayvan refahı ve toplum sağlığı adına yürütülen çalışmalara da zarar verir" dedi.
BARINAK YÖNETİM SÜREÇLERİNDE ULUSLARARASI STANDART VURGUSU
Başkan Eroğlu, bu konuda tüm yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların, barınaklarda hizmet veren veteriner hekimlere ve diğer çalışanlara yönelik gerekli destek ve kaynakları sağlamasının ve aynı zamanda, barınak yönetimi süreçlerini uluslararası standartlara uygun hale getirmesinin büyük öneme sahip olduğunun altını çizdi.