Unesco 2023 yılında yeni Dünya Kültürel ve Doğal Miraslar açıklarken Başkent Ankara yeni yerler ile birlikte UNESCO listesindeki yeri 5'e çıktı. Ankara'da Unesco listesinde Gordion, Hacı Bayram Camii, Arslanhane Camii, Beypazarı Tarihi Kenti ve Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı yer alıyor.
UNESCO'nun 17. Genel Konferansı, 17 Ekim - 21 Kasım 1972 tarihleri arasında Paris'te toplandı ve 16 Kasım 1972'de UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşme'yi kabul etti. 14 Nisan 1982 tarih ve 2658 sayılı Kanun ile Türkiye Sözleşmesine taraf olunmasına karar verilmiştir. Kanun, Bakanlar Kurulu'nun 23 Mayıs 1982 tarih ve 8/4788 sayılı Kararı ile onaylanmış ve 14 Şubat 1983 tarih ve 17959 sayılı Resmi Gazete'de başarıyla yayımlanmıştır. Türkiye, 16 Mart 1983 tarihinde Sözleşme'ye resmen taraf olmuştur. Gerekli belgeler UNESCO genel merkezine gönderildikten sonra. Dünya Miras Komitesi (DMK) tarafından kayıt altına alınan 1972 tarihli Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına İlişkin Sözleşme uyarınca, Dünya Miras Listesi'nde 1.157 kültürel miras alanı Dünya Mirası olarak listelenmiştir. Bunlardan 900'ü kültürel mirasa, 218'i doğal mirasa ve 39'u karma (doğal ve kültürel) mirasa aittir. Türkiye'nin bu listede 17'si kültürel, 2'si karma kültürel olmak üzere 19 kültürel anıtı var. Unesco'nun listesinde Ankara'da 5 önemli yer alıyor. Ankara tarihi yapısı ile Unesco'nun listesine 5 tarih ve kültürel yapılarının adını yazdırdı.
Peki Unesco'nun listesinde yer alan 5 yer neresi? İşte Ankara'nın Unesco'nun listesine giren tarihi yerleri.. Türkiye'de Unesco Listesi'nde tarihi ve kültürel yerleri en çok olan il neresi? Türkiye'de Unesco listesine giren en çok il olan Ankara'nın tarihi yerlerini haberimizde derledik.
Türkiye Unesco Miras Listesi'nde Ankara Rüzgarı: Tarihi Yapılar Listede İlk Sırada
Ankara'daki Unesco Miras Listesine Giren Yerler
- Gordion
- Hacı Bayram Camii
- Arslanhane Camii
- Beypazarı Tarihi Kenti
- Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı
Gordion
Gordion, Frigya'nın antik kenti ve tarihi başkentidir. Ankara'ya 94 kilometre uzaklıktaki Polatlı'nın 29 kilometre uzaklığındaki tescilli alanı Yassıhüyük'te, Sakarya Nehri ile Porsuk Nehri'nin birleştiği noktada yer alıyor.
İlk kazıların 20. yüzyılda Gustav Körte ve Alfred Körte tarafından yapıldığı antik kentte, ikinci kazılar 1950-1973 yılları arasında Pensilvanya Üniversitesi Arkeoloji ve Antropoloji Müzesi gözetiminde ve Prof. Rodney Young önderliğinde yapıldı.
Hacı Bayram Camii
Hacı Bayram Camii, Ankara'nın Altındağ İlçesi Ulus'ta bulunan tarihi bir camidir. Augustus Tapınağı ile komşudur. İlk zaviye olarak inşa tarihi Hicri 831 (1427-1428) olan caminin ilk mimarı Mimar Mehmet Bey hakkında bilgi bulunmamaktadır. Tarihin mimari yapısı XVII. ve XVIII. 19. yüzyıl camilerinin karakterini şekillendirecek. Bina uzun dikdörtgen planlı, taş tabanlı, tuğla duvarlı ve kiremit çatılıdır.
Arslanhane Camii
Ahî-Şerafeddin Camii ya da halk arasında Arslanhane Camii olarak bilinen cami; Ankara'nın Altındağ ilçesinde, Ankara Kalesi'nin güney ucunda yer alan 13. yüzyıldan kalma bir camidir.
Anadolu Selçuklu döneminin ahşap sütunlu ve ahşap tavanlı camilerinden biridir. Kentin en eski ve en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor. 2023 yılı itibariyle UNESCO Dünya Miras Alanları geçici listesinde de yer almaktadır.
Arslanhane ismi, caminin bulunduğu Ahi Şerafeddin Türbesi'nin dış duvarındaki aslan heykelinden gelmektedir.
Beypazarı Tarihi Kenti
Çoğunlukla 19. ve 20. yüzyıllarda inşa edilmiş geleneksel evlerin yer aldığı mahallelerden oluşan bir kırsal kasaba olan Beypazarı'ndaki tarihi ticaret merkezi ve Osmanlı kent sisteminin kayıtları ile bu tarihi yapıların dini, sosyal ve ticari yapıları ile ilgili kayıtlar açıkça sunulmaktadır. Dönemin idari, ekolojik (İnözü Vadisi), estetik, ekonomik (pazar), teknolojik (ev mimarisi) ve sosyo-kültürel (giyim vb.) olanaklarını ortaya koyan, 19. yüzyıl Osmanlı şehirciliğinin yeni ortaya çıkan bir örneğidir. Alan, Selçuklu ve Osmanlı dini mimarisinin bozulmamış ürünleriyle geleneksel Türk evlerinin paha biçilmez örneklerini, doğayla uyumlu iç ve dış mekan düzenlemelerini, malzeme özelliklerini, yapı elemanlarını, iç tasarım öğelerini ve sokak belgelerini korumaktadır. Bu özelliklerinden dolayı (iii) kriteri çerçevesinde “Tarihi Beypazarı Kenti” olarak geçici Dünya Miras Listesi'ne alınmıştır.
Tuz Gölü Özel Doğa Koruma Alanı
Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu bölgesinde Ankara, Konya ve Aksaray il sınırlarının kesiştiği noktada yer alan bir tuz gölüdür. Bu altın Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ını karşılıyor. Tuz Gölü'ndeki tuz, meteorolojik suyun bölgeden sızarak tuz kubbelerini eritmesi ve parçacıkların tektonik hatlar boyunca taşınmasıyla oluşur.
Yüzölçümü itibarıyla Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, uzun süre platolar boyunca uzanan geniş bir tektonik çöküntünün derinliklerinde bir bölgedir. Buçukurluk Neojen'deki tektonik hareketlerle oluşmuştur. Yapmanız gereken şey budur ve bunu yaparken iyi şanslar elde edeceksiniz. Kuvaterner'de daha az yağışlı iklim koşulları gölün yüzey alanını azalttı. Zamanla küçülen göl bugünkü duruma kavuşmuştur.
HABER: ÖMER YILDIZCI