Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Yerel Reform Buluşmaları” kapsamında yaptığı konuşmada, vatandaşların yerel yönetimleri değerlendirme ve sorgulama alışkanlığı edinmesi gerektiğine dikkat çekti. Yerel seçimlerin ardından gerçekleştirilen hizmetlerin indirilebilir raporlarla şeffaf biçimde kamuoyuna sunulduğunu belirten Yavaş, halkın yöneticilerden ne beklediğini net şekilde ifade etmesi gerektiğini söyledi.
“Yerel yönetim dendiği zaman insanların aklına haklar gelmeli” diyen Yavaş, 25 yıl boyunca aynı anlayışla yönetilen belediyelerde halkın alternatif yönetimleri tanıyamadığını vurguladı. “Vatandaş mukayese imkânı bulamadı. Kim gelirse ne yapar, daha iyi mi yapar, daha kötü mü yapar bilemiyor. Oysa demokrasilerde bu denenmeli” ifadelerini kullandı.
"SADECE PARA HARCA DİYORLAR"
Konuşmasında Bağlum’da yaşanan bir anıyı paylaşan Yavaş, muhtarlarla yaptığı bir görüşmede yaşadığı diyaloğu aktardı:
“8-10 muhtar vardı. 'Başkanım bizim buraya da bir şey yap' dediler. Ne yapmamı istediklerini sorduğumda cevap veremediler. ‘Ya bir şey yap işte’ dediler. Yani ihtiyaç belli değil ama para harcansın istiyorlar. Bu anlayış değişmeli. Çünkü o para halkın cebinden çıkıyor.”
Yavaş, bu anlayışın yerleşmesinde geçmiş dönem yönetimlerinin etkili olduğunu vurgulayarak, hesap verebilirlik ve şeffaflık ilkelerini benimseyen bir yönetim tarzı oluşturduklarını söyledi.
"METROLARIN BORCUNU BİZ ÖDEDİK"
Ankara’daki metro projeleriyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Yavaş, geçmiş dönemde başlatılan projelerin borçlarının kendi dönemlerinde ödendiğini belirtti.
“Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı 44,5 km’lik metronun tüm borcunu biz ödedik. Mustafa Tuna döneminde yapılan bir anlaşma vardı, bilet gelirlerinin bir kısmı tahsil edilecekti. Ancak 2019’da yasa değiştirildi, İller Bankası paylarından kesinti yapılmaya başlandı. Bu şekilde toplamda 6 milyar TL ödeme yaptık” dedi.
Mamak metrosu için ise projenin tamamlandığını, kredisinin alındığını ve ihalesinin yapıldığını duyuran Yavaş, “Mayıs ayında Mamak metrosunun temelini atıyoruz” dedi.
"YENİ YOLLAR ÇÖZÜM DEĞİL"
Yavaş, kent trafiğinin alt ve üst geçitlerle geçici olarak rahatlatılabileceğini ancak kalıcı çözümün raylı sistemlerde olduğunu vurguladı:
“Ne kadar yol açarsanız trafik bir müddet sonra yine tıkanıyor. Kızılay’a açılabilecek yeni bir yol kalmadı. Toplu ulaşımdan başka çaremiz yok. Alt geçit, üst geçit bir yere kadar. Ama raylı sistem kalıcı çözüm.”
Ayrıca Kızılay-Silpaşa, Yaşamkent, Dikmen, Bağlıca ve Eryaman gibi bölgelerde raylı sistem projelerinin tamamlandığını ya da yatırım programına alınması için başvuru yapıldığını belirten Yavaş, Ankara’nın geleceğini planlarken raylı ulaşımı merkeze aldıklarını söyledi.
"SERVİS TRAFİĞİNE ÇÖZÜM ÖNERDİK"
Özel sektörle yapılan görüşmelere de değinen Başkan Yavaş, servis araçlarının trafiğe etkisini azaltmak amacıyla öneriler sunduklarını ancak sonuç alınamadığını ifade etti:
“Servis ücretleri karşılığında biz taşıyalım dedik, ücretsiz halk otobüsü koymayı teklif ettik. Ancak mesai saatlerinde değişiklik yapmak istemiyorlar. Bu konuda ileriki yıllarda gelişme kaydedilebilir” dedi.
Konuşmasında yerel yönetimlerde şeffaflık ilkesinin altını çizen Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet ve mali raporlarını halka açık şekilde sunduğunu belirtti.
“Yaptığımız her işin hesabını veriyoruz. İlçe belediye başkanlarımız da aynı şeffaflıkla hareket ediyor. Fiş raporuna göre kredi notu en yüksek büyükşehir belediyesiyiz” dedi.