2024 yılında yaşanan aşırı sıcak havalar tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Mayıs ve haziran aylarında yağışların az olması ve sıcak havaların yüksek olması ayçiçek üretimini olumsuz etkiledi.  Aşırı sıcaklar nedeniyle yıllık, 2-2.5 milyon ton ayçiçeğini karşılayan Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Konya ve Adana'da  bu sene, rekoltenin 1-1.2 milyon tona düşeceği tahmin ediliyor. 

Tarımda Korkutan Tablo Kuraklık Vurdu, Rekolte Düştü (1)

"BU SENE İTHALAT ARTACAK"

Konuya ilişkin açıklama yapan Türkiye Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez,  sıcak havalar nedeniyle, bu sene ayçiçek yağında ithalatın artacağını söyledi. Suiçmez, Türkiye’nin 2022 yılında,  ayçiçeğinde kendine yeterliliğinin yüzde 51 olduğununun altını çizdi. Suiçmez, aşırı sıcak havalar sebebiyle Trakya bölgesinde ve Adana’da kuraklığa bağlı yüzde 50 rekolte düşüklüğü beklendiğini ifade etti.  Rekolte kaybında kuraklık dışında fiyat ve destek politikasının da etkili olduğunu vurgulayan Suiçmez, mazotta, gübrede, tohumda, ilaçta ve sulamadaki fiyat artışı üreticinin ayçiçeği ekiminden uzaklaşmasına neden olduğunu söyledi.

Kahramankazan Belediye Başkan Çırpanoğlu: ‘'Tarımda altın çağını yaşatacağız'' Kahramankazan Belediye Başkan Çırpanoğlu: ‘'Tarımda altın çağını yaşatacağız''

"AYÇİÇEK YAĞINDA DÜŞÜŞE NEDEN OLDU"

Adana’da ayçiçeği ekimi yapan çiftçi Barış Kurtalan ise, bu yıl tarlaya 100 dekar ayçiçek ektiğini ve 350 kilo verim beklediğini fakat, mayıs ve haziran ayında beklenemedik sıcak havanın etkisini göstermesi sebebiyle, bu seneki ayçiçek hasadının 215 kilogram olduğunu söyledi. Kurtalan, kuraklığın ayçiçeğinin hızla olgunlaşmasına neden olduğunu ve bu olgunlaşma nedeniyle, ayçiçeğin yağında yüzde 35'lik bir düşüşe neden olduğunu ifade etti.
 

Kaynak: T24