Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Faruk Doğan, beraberindeki heyetle birlikte Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nu ziyaret ederek sağlık çalışanlarının taleplerini aktardı. Ziyaret sırasında gündeme gelen konular arasında taban ve teşvik ek ödemelerinin artırılması, gece çalışma tazminatı, 50 bin sağlık personeli ataması ve aile sağlığı çalışanlarının ücretleri gibi başlıklar yer aldı.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ MOTİVASYONLARININ ARTTIRILMASI GEREKİYOR"
Doğan, görüşme sırasında "Sağlık çalışanlarının hak ettiği değeri görmesi, motivasyonlarının artırılması gerekiyor. Bu talepler sadece sağlık çalışanlarının değil, tüm toplumun yararına olacaktır." ifadelerini kullandı.
Ziyarette, Sağlık-Sen'in gerçekleştirdiği “İstanbul'da Çalışan Sağlık ve Sosyal Hizmet Profesyonellerinin Yaşam Koşullarını Belirleme Araştırması”nın sonuçları paylaşıldı. Doğan, İstanbul’da çalışan sağlık profesyonellerinin yüksek yaşam maliyetleri nedeniyle bu şehirde çalışmak istemediklerini belirterek, İstanbul’daki sağlık çalışanlarına özel tazminat ödemeleri yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, 20 binden fazla sağlık çalışanının katıldığı bir “yemek anketi” sonuçlarına da değinen Doğan, bu konudaki sorunların çözülmesi gerektiğini vurguladı.
Doğan, "İstanbul gibi yüksek maliyetli bir şehirde çalışan sağlık profesyonellerinin, hayat pahalılığı karşısında daha fazla desteklenmesi gerektiği açıkça ortada. Bu konuda bir çözüm üretilmesi, sağlık hizmetlerinin sürekliliği açısından hayati önem taşıyor." şeklinde konuştu. Doğan, Hemşirelik Mesleğine İnovatif Yaklaşımlar Çalıştayı’nın sonuç raporunu da Bakan Memişoğlu’na sundu. Raporda yer alan “hemşirelikte kariyer basamaklarının oluşturulması” önerisini gündeme getirerek, uzman hemşireliğe dair ücret ve yetki düzenlemelerinin yapılması gerektiğini ifade etti. Bakan Memişoğlu ise hemşirelerin mesleki gelişimi için atılacak adımların önemli olduğunu belirterek, "Hemşirelerin kariyer basamaklarında daha fazla ilerleme kaydedebilmesi, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırır. Bu konuda Sağlık-Sen ile işbirliği içinde çözüm arayacağız." dedi.
"SAĞLIK HİZMETLERİNİN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
Aile sağlığı çalışanlarının yaşadığı ücret problemleri de görüşmede ele alındı. Doğan, değişen yönetmelikler sonucu bu çalışanların destek ve teşvik ödemelerinin düşük kaldığını belirterek, ek ödeme oranlarının artırılmasını talep etti. Ayrıca, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ndeki değişikliklere değinerek, entegre sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personelinin gereksiz yere nöbete bırakıldığını söyledi ve nöbet zorunluluğunun hizmet ihtiyacına göre düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi. Doğan, "Aile sağlığı çalışanları, hastaların sağlık hizmetlerine ulaşmasında kritik bir rol oynuyor. Onların emeğinin karşılığını almak, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği için büyük önem taşıyor." şeklinde konuştu.
Sözleşmeli personelin yer değişikliği taleplerinin karşılanamamasıyla ilgili sorun da gündeme geldi. Doğan, 3+1 sisteminde mağduriyet yaşayan çalışanlar için karşılıklı yer değişikliği (becayiş) yapılabilmesinin önemini vurgulayarak, bu düzenlemenin hem çalışanları hem de sağlık hizmetlerinin devamlılığını olumlu yönde etkileyeceğini söyledi. "Sözleşmeli personel yer değişikliği talepleri konusunda mağduriyet yaşıyor. Sağlık hizmetlerinin verimliliği açısından da bu sorunun çözülmesi gerekiyor," diyen Doğan, Sağlık-Sen tarafından hayata geçirilen Sağlık Bakanlığı Yer Değişikliği Talep Toplama Platformu'nu örnek gösterdi.
"ÇALIŞANLARIN EK ÖDEMELERİ ARTTIRILMALI"
Bakan Memişoğlu, platformu inceleyeceklerini ve gerekli adımların atılacağını belirtti. "Sizlerin önerilerini dikkate alarak en kısa sürede çözüm üreteceğiz." diyerek, yer değişikliği taleplerinin üzerinde çalışacaklarını ifade etti. 112 Acil Sağlık Hizmetleri çalışanlarının teşvik ek ödemelerinin artırılması gerektiğini belirten Doğan, bu personelin yemek ücretlerinin de günümüz ekonomik şartlarına göre artırılmasını talep etti. Ayrıca, gece saatlerinde çalışan sağlık profesyonellerine, saat 20:00 ile sabah 06:00 arasında %50 tazminat verilmesi gerektiğini ifade etti. Doğan, "Gece çalışan sağlık profesyonelleri, zorlu koşullarda görev yapıyor. Onların emekleri yeterince karşılanmıyor. Gece çalışma tazminatının artırılması, sağlık çalışanlarının motivasyonunu yükseltecektir." dedi.
Sağlık hizmetlerinde iş yükünün artmasından dolayı atama bekleyen binlerce sağlık mezunu bulunduğunu belirten Doğan, 2025 yılında en az 50 bin sağlık personeli atamasının yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sağlık profesyonellerine muayene önceliği verilmesi gerektiğini dile getirdi. "Sağlık çalışanları, topluma hizmet ederken kendi sağlıkları da ihmal edilmemeli. Onların, sağlık hizmetlerinden öncelikli faydalanmaları gerektiği kanaatindeyim." dedi.
"SORUNLARI BİLİYORUZ BİZE GÜVENİN"
Ziyaretin sonunda, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Sağlık-Sen’e çözüm odaklı yaklaşımı için teşekkür etti ve sahadan gelen biri olarak sağlık çalışanlarının sorunlarını bildiklerini belirtti. Memişoğlu, bu sorunların çözümü için gerekli adımların atılacağına dair güvence verdi.
"Sahada çalışan birisi olarak, sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları çok iyi biliyorum. Sorunlarınızı çözüme kavuşturmak için elimizden geleni yapacağız. Bize güvenebilirsiniz." diyerek, sağlık çalışanlarının beklentilerini karşılamak için çalışacaklarını belirtti.