Seçmen psikolojisinde değişmeyen gerçek: Vekil değil, parti seçiliyor! Seçmen psikolojisinde değişmeyen gerçek: Vekil değil, parti seçiliyor!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan öğretmen atama takvimi ve kontenjan dağılımı, uzun süredir atanmayı bekleyen öğretmen adayları arasında büyük hayal kırıklığı yarattı. Sınavlardan yüksek puan almasına rağmen atanamayan binlerce öğretmen adayı, Ankara Ulus Meydanı’nda toplanarak düşük kontenjanları ve mülakat sürecindeki adaletsizlikleri protesto etti. Eylemde sık sık “Derece yaptık, daha ne yapalım?” ve “Ek atama şart!” sloganları yükseldi.

"BUGÜN TÜRKİYE'DE 100 BİN ÜCRETLİ ÖĞREMEN ÇALIŞIYOR"

Atama bekleyen öğretmen adayları, kontenjanların adil bir şekilde yeniden gözden geçirilmesini talep ederken, Öğretmen Hür-Sen Konfederasyonu ve Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu yaptığı açıklamada mülakat süreci ve kontenjan yetersizliklerini sert bir dille eleştirdi. Kuruoğlu, “Milli Eğitim Bakanı, mülakat sisteminde soruların önceden verileceğini, sürecin şeffaf olacağını ifade etti. Ancak bugün 1611 öğretmenimiz bu süreçte elendi. Bu, mülakatın mağduriyet yarattığını gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Kuruoğlu ayrıca, emekli olan öğretmenlerin yerine yeterli sayıda atama yapılmadığını, 35 bini aşan emekli sayısına karşın yalnızca 15 bin atama yapılmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. “Bugün Türkiye’de 100 bin ücretli öğretmen çalışıyor. Eğer gerçekten ihtiyaç yoksa bu sayıyı nasıl açıklayacaksınız?” diyerek mevcut sistemin çarpıklığına dikkat çekti.

Ankara'da Öğretmenler Bir Araya Geldi (2)

"BU GENÇLERİN HAKKI GASP EDİLİYOR"

Eyleme destek veren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Selcan Taşçı ise, KPSS’de yüksek puan almasına rağmen atanamayan öğretmenlerin mağdur edildiğini belirterek, “Bu öğretmenler görevlerini yapmıyor değil, yapamıyor. Çünkü hakları gasp ediliyor. Kışın -4, -5 derecelerde Milli Eğitim Bakanlığı önünde beklediler. İçlerinde hamile olanlar da vardı, küçük çocuğuyla gelenler de. Tüm bunlara rağmen muhatap alınmadılar” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Taşçı, Cumhuriyetin temelinin öğretmenlerle kurulduğunu hatırlatarak, “Cumhuriyet, öğretmen demektir. Bu gençler suç işlemiyorlar, sadece hak ettikleri meslek onuruna kavuşmak istiyorlar” dedi.

ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERDE SAHADA

Özel sektörde çalışan öğretmenlerden Erva Öğretmen de, düşük ücretler, güvencesiz çalışma koşulları ve taban maaş sorunlarına değindi. “Pandemi döneminde maaşlarımız yatırılmadı. KPSS’ye hazırlanıp yüksek puan aldık ama atama göremedik. Bu bizim için büyük bir hayal kırıklığı” diyerek yaşadığı süreci aktaran Erva Öğretmen, ücretli öğretmenlik sistemine de tepki gösterdi.

“Ücretli öğretmenlik adı altında başka branşlardan mezun kişiler farklı derslere giriyor. Hangi meslekte böyle bir uygulama var? Eğitim kalitesi bu şekilde nasıl korunabilir?” diye sordu.

Ankara'da Öğretmenler Bir Araya Geldi (3)

EK ATAMA TALEP EDİLDİ

Atama bekleyen öğretmen adayları, sadece sayılarla değil, sistemin tamamıyla yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurgularken, çözüm önerileri arasında ek atama talebi başı çekiyor. Özellikle rehberlik, okul öncesi eğitim, sanat ve spor gibi branşlarda ciddi öğretmen açığı olduğu belirtilirken, kapatılan köy okullarına yeniden öğretmen gönderilmesi durumunda on binlerce öğretmenin daha istihdam edilebileceğine dikkat çekildi.

Öğretmen adayları, mücadelenin sınıfları bırakmadan, demokratik yollarla ve anayasal hakları çerçevesinde devam edeceğini vurguladı.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK