CHP’li Semra Dinçer'den ‘pankart’ tepkisi: "Karar kadının olmalı" CHP’li Semra Dinçer'den ‘pankart’ tepkisi: "Karar kadının olmalı"

Türkiye Cumhuriyeti'nin ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün 48 yılını geçirdiği Pembe Köşk, hem Cumhuriyet tarihinin hem de bir ailenin iç içe geçmiş özel hikayelerinin saklı olduğu bir mekân olarak dikkat çekiyor. Pembe Köşk, 1923 yılında İnönü tarafından satın alındıktan sonra 1925'te ailesine yuva olmuş ve 1973 yılına kadar burada yaşamışlardır. Mevhibe ve İsmet İnönü çiftinin çocukları olan Erdal ve kızları Özden bu evde dünyaya gelmiştir. Ömer İnönü ise İzmir'de gözlerini açmıştır.

Bugün, İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker'in başkanlığını yürüttüğü İnönü Vakfı tarafından müzeye dönüştürülen bu köşk, her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayarak geçmişle günümüz arasında bir köprü görevi olmaya devam ediyor.

Pembe Köşk Piyano

(Harika Çocuklar İdil Biret- Suna Kan'ın çaldığı piyano)

Ankara'nın en eski yapılarından biri olan Pembe Köşk, Cumhuriyetin ilk yıllarının en önemli simgelerinden biri olma özelliğini taşıyor. Atatürk'ün liderliğinde düzenlenen devrim çalışmalarına ev sahipliği yapan, Cumhuriyetin ilk balolarına, konserlerine ve kültürel etkinliklerine sahne olan bu köşk, dönemin entelektüel ve sosyal yaşamının kalbinin attığı yerdi. 1927'de düzenlenen ilk Cumhuriyet balosu, köşkün tarihi önemini pekiştiren anlardan sadece biriydi.

Özden Toker Oyuncaklarıyla

(Bilardo masası) 23 Nisan'a özel Özden Toker'in oyuncakları sergileniyor

İsmet İnönü'nün hayata geçirdiği kültürel projeler, sanata olan ilgisi ve modern Türk ailesinin örnek yaşamı da bu mekânda şekillendi. Ağaçları tanımak ve tarımla ilgilenmek gibi kişisel meraklarını bu köşkte gerçekleştiren İnönü, bir yandan da Pembe Köşk'ün ev sahipliğini yaptığı her etkinlikle Cumhuriyet'in entelektüel birikimine katkı sağladı. Pembe Köşk, sadece bir devlet adamının değil, bir ailenin de hikayesini anlatıyor. İnönü ailesinin yaşamı, o dönemin zorlukları, Atatürk ile olan dostlukları ve Türk kadınının modernleşme yolundaki ilk adımları burada şekillendi.

Pembe Köşk ziyaretimizde en dikkat çeken noktalardan birisi de o dönem Mustafa Kemal Atatürk tarafından verilen davet yemeklerinin düzenlendiği yemek masası bölümü oldu. Atatürk'ün İsmet İnönü'ye ev hediyesi olarak sunduğu eşyalar, müzede sergileniyor. Aynı zamanda Özden Toker'in de anılarının olduğu bu yemek masası, tüm cazibesiyle yerinde dururken ziyaretçileri de geçmişte bir yolculuğa çıkarıyor.

Pembe Köşk Yemek Masası

(Yemek masası) - Mevhibe Hanım'ın kıyafeti

Pembe Köşk'ün tarihî dokusu, içindeki oda ve salonlarda bir dönemin izlerini taşıyor. Özellikle Atatürk'ün sıkça ziyaret ettiği yemek odası, dönemin kritik meselelerinin tartışıldığı önemli bir mekândı. Bugün, o masanın etrafında Atatürk’ün İnönü ile geçirdiği anlar hâlâ yaşamaya devam ediyor.

Pembe Köşk, günümüzde sadece bir müze olarak değil, aynı zamanda Cumhuriyet’in temel değerlerinin sembolü olarak yaşamaya devam ediyor.

Pembe Köşk Bahçesi-1

(Pembe Köşk'ün bahçesinde bulunan İsmet İnönü- Mevhibe İnönü çiftinin heykeli)

Muhabir: TUĞBA AKKESEN