Türkiye’nin sağlık sistemi, personel yetersizliği ve artan sağlık talepleri nedeniyle kritik bir döngüde yer alıyor. Atama bekleyen yüz binlerce sağlık çalışanı ve sahadaki ağır iş yükünün hafifletilmesini bekleyen sağlık personelleri çözüm bekliyor.
OECD VERİLERİ ŞOK ETTİ
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verilerine göre Türkiye, kişi başına düşen sağlık personeli sayısında Avrupa’nın en gerisinde kaldı. Bin kişiye düşen doktor sayısında Türkiye, 2,2 oranıyla OECD ülkeleri arasında son sırada yer alıyor. OECD ortalaması ise 3,7 olarak kayıtlara geçti.
TÜRKİYE GERİDE KALDI
OECD verilerine göre hemşire sayısında da tablo değişmedi. Türkiye, bin kişiye düşen 2,8 hemşire ile 38 OECD ülkesi arasında sondan ikinci sırada yer alırken, OECD ortalaması ise 9,2 olarak kaydedildi.
YAKLAŞIK 800 BİN KİŞİ ATAMA BEKLİYOR
Türkiye’nin hızla artan nüfusu, yaşlanan toplum yapısı ve pandeminin oluşturduğu sağlık krizi, sağlık personeline duyulan ihtiyacı daha da artırdı. Ancak sahadaki sağlık çalışanları, ağır iş yükü ve yetersiz istihdam nedeniyle zor koşullarda hizmet vermeye çalışıyor. Resmi olmayan rakamlara göre, 800 bini aşkın sağlık çalışanı atama beklerken, sahada çalışan personeller ise bu ağır iş yükünün hem fiziksel hem de psikolojik olarak zorladığını ifade ediyor..