Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü, bazı branşlardaki randevu sorunlarını çözebilmek amacıyla bölge toplantıları düzenliyor ve yerel düzeyde Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ni (MHRS) değerlendiriyor. Bu toplantılarda MHRS'nin etkinliği ve sorunlar ele alınıyor.
BÖLGESEL BAZDA DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI YAPILIYOR
Bugüne kadar Akdeniz, Karadeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde gerçekleştirilen toplantılarla İstanbul'da ayrı ayrı Anadolu ve Avrupa yakalarındaki il bazlı değerlendirmeler yapılmıştı. Şimdi ise Ege Bölgesi'nde aynı çalışmalar sürdürülüyor.
Bu toplantılara, bölgedeki İl Sağlık Müdürleri, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanları, Başhekimler ve MHRS’den sorumlu Başhekim Yardımcıları katılıyor. 15 Ocak’ta Antalya’da başlayan İl Koordinasyon ve MHRS Değerlendirme Toplantılarının onuncusu, 25-26 Şubat tarihlerinde İzmir’de gerçekleştiriliyor. Bu toplantı ile birlikte 45 ilin il ve hastane bazlı MHRS değerlendirmesi tamamlanmış olacak. Ayrıca, bu toplantılara paralel olarak aynı illerde Sağlık Raporları Eğitimleri de düzenleniyor ve Millî Savunma Bakanlığı ile koordinasyon içinde faaliyetler yapılıyor. Bölgedeki şehir hastanelerinin işleyişiyle ilgili de değerlendirme toplantıları yapılıyor.
RANDEVU TALEBİNDE AZALMA YAŞANDI
Bu toplantıların amacı, yerel düzeyde branş bazında karşılaşılan randevu sorunlarını tespit ederek çözüm yolları üretmek. Ayrıca, mevcut insan kaynağının en verimli şekilde kullanılması ve hastalara etkin, hızlı hizmet sunulması hedefleniyor.
Randevu talebinde önemli bir azalma yaşandı. 2024 Aralık ayında, MHRS üzerinden randevu bekleyen kişi sayısı 2 milyon 490 bin 559 iken, bu rakam 2025 Şubat ayında 1 milyon 96 bin 163'e düştü. İki ayrı randevu talebi bulunan kişiler olduğundan, tekil kişi sayısı ise 1 milyon 42 bin 471 oldu. Bu gelişmelerle, randevu taleplerinin yüzde 58 oranında azaldığı görülüyor.
MHRS'DE RANDEVU BEKLEYEN KİŞİ SAYISI AZALDI
Detaylı veriler incelendiğinde, randevu talebi oluşturan 197 bin 949 kişinin, belirli bir hekimi tercih ettiği ve bu nedenle randevularının beklediği tespit edilmiş. Aynı branştan başka bir hekime yönlendirilmek istenirse, bekleyen randevu talepleri branş bazında karşılanabiliyor. Böylelikle klinik bazında bekleyen randevu talep sayısı 898 bin 214'e gerilemiş. Bu da, MHRS üzerinden randevu bekleyen kişilerin sayısının yüzde 64 oranında azaldığını ve Sağlık Bakanlığı'nın yürüttüğü çalışmalarla randevu taleplerinin büyük kısmının karşılandığını ortaya koyuyor.
Tüm Türkiye'de MHRS’ye kayıtlı 79 branşın 69’unda aynı günde randevu verilebiliyor. 69 ilde aynı günde tüm branşlara, 73 ilde ise aynı haftada tüm branşlara randevu verilmesi mümkün. Sağlık Bakanlığı, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini güçlendirmek, doğru basamaklarda etkin tedavi almalarını sağlamak ve takiplerinin en iyi şekilde yapılmasını temin etmek için çalışmalarını sürdürüyor.