Kaldırım işgali tepki topladı Kaldırım işgali tepki topladı

Polatlı Belediyesinin 2025 yılının ilk belediye meclis toplantısında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP)'li Meclis Üyesi Recep Aksoy, Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 105. yıl dönümünü anarak önemli bir konuşma gerçekleştirdi. Aksoy, konuşmasında milli mücadelede Ankara'nın önemini vurgulayarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelişini ve bu tarihi günün milletin kaderini değiştirdiğini belirtti.

Aksoy, 27 Aralık 1919’da Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Ankara'ya gelişinin 105. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı konuşma ile, Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı'ndaki kararlılığını ve Ankaralıların fedakarlıklarını vurguladı. Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin Türk milletinin bağımsızlık mücadelesindeki önemini anlatan Aksoy, Polatlı ve Ankaralıların Cumhuriyet’in temellerine olan katkılarını dile getirdi. Recep Aksoy, Atatürk ve silah arkadaşlarının Ankara'ya gelişinde yaşanan tarihi anları detaylı şekilde aktararak, Seymen Alayı'nın milli mücadeledeki rolüne dikkat çekti. Aksoy, Atatürk'ün 'İstiklal mücadelesi tarihinde Ankara, en aziz mevkii muhafaza edecektir' sözlerine yer vererek, Ankara'nın milli mücadeledeki stratejik önemini vurguladı.

AKSOY'DAN 'KIZILCA GÜN' VURGUSU 

Aksoy, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “30 Ekim 1918'de Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan Mondros Mütarekesi'nin ardından, Mustafa Kemal Atatürk, milli direnişin İstanbul'dan yürütülemeyeceğini anlayarak, silah arkadaşlarının desteğiyle 9. Ordu Müfettişliği göreviyle Samsun'a hareket etmiştir. Anadolu'nun birçok yerinde kongreler düzenleyerek halkla bütünleşmiş, birlikte önemli kararlar almıştır. Milli kurtuluş hareketini başlatan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyeleri, bundan 105 yıl önce Ankaralıların "Kızılca Gün" olarak adlandırdıkları 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelmiştir. Atatürk ve beraberindekiler, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattıkları ve Milli Mücadele'nin yol haritasını çizen yolculuğunu, Ankara Dikmen sırtlarında tamamlamışlardır” dedi. 

Aksoy, konuşmasının devamını şu sözlerle sürdürdü: “27 Aralık günü, sabah saatlerinden itibaren davul ve zurnalarla tüm Ankara halkı heyeti karşılamaya hazırlanmıştır. Çankaya ve Dikmen tepelerinde ezanlar ve selalar okunmuş, köylerden binlerce kişi atlı kağnılarla Ankara'ya gelmiştir. Hacı Bayram Camii önünde dini merasim yapılmış, kalabalık bir Seymen Alayı ve çevre köylerden gelen Kızılbaş Mevlevileri de bu coşkulu karşılamaya katılmıştır. Esnaf ve mektepliler, istasyon caddesine ve çevresine dizilmiş, Ankara'da tarihi bir gün yaşanmıştır. O gün, Türkler için "Kızılca Gün" ilan edilmiştir. Kızılca Gün, Türk tarihinde milli felaket ve direniş günlerini simgeler. Seymenler, o gün milli mücadele ruhuyla yeni devleti kurduklarını ve yeni reislerini seçtiklerini ilan etmişlerdir. Mustafa Kemal Paşa, Seymen efeleriyle karşılaştığında arabasından inerek hatırlarını sormuş, ellerini sıkmış, ardından palalarıyla bekleyen gençlerle selamlaşmıştır. "Arkadaşlar, buraya neden geldiniz?" sorusuna Seymenler, "Millet yolunda kanımızı akıtmaya geldik Paşam!" diye yanıt vermiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın "Fikrinizde sabit misiniz?" sorusuna ise, "Ant olsun!" cevabı verilmiştir. Mustafa Kemal Paşa da, "Var olun yiğitler, var olun!" diyerek karşılık vermiştir.

“ANKARA'YA AYAK BASTIĞIMDA BENİ BAĞRINIZA BASTINIZ”

Atatürk, Ankara'nın kendisini karşılayışını ve milli direniş merkezi olarak Ankara'nın önemini şu sözlerle ifade etmiştir: "İstiklal mücadelesi tarihinde Ankara adı, en aziz bir mevkii muhafaza edecektir. Bazılarımız zorluklar karşısında tereddüt ederken, sizler bir dakika bile duraksamadınız. Ankara'ya ayak bastığımda göstermiş olduğunuz samimi ve coşkulu tezahüratla beni bağrınıza bastınız. Gösterdiğiniz bu cesaret sayesinde, İstanbul'da kapatılan Meclis-i Mebusan'ın daha güçlü bir şekilde Ankara'da açılması mümkün oldu. Büyük Millet Meclisi, sizin cesaretinizle korkusuzca istiklal mücadelesine devam edebilmiştir." Ankaralı hemşehrilerimiz, Cumhuriyet'in sembolü olan bu kutsal şehrin vatan mücadelesindeki onurlu yerini her zaman korumuştur. Coğrafi ve stratejik konumunun yanı sıra, Ankaralıların vatanseverliği ve fedakarlığı, milli mücadelenin Ankara'dan yürütülmesini sağlamıştır" 

Recep Aksoy, konu hakkındaki sözlerini Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu toprakları vatan yapan tüm şehitlerimizi, Atatürk’ün Ankara'ya gelişinin 105. yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz” diyerek noktaladı. 

Muhabir: TUĞBA AKKESEN