Kış aylarında kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirilmekte ve fiziksel aktivite yoğunluğu azalmaktadır. Kış aylarında fiziksel aktivitenin az olması, gecelerin değişmesi, televizyon karşısında fazla vakit geçirilmesi, yiyecek israfı gibi davranışlar nedeniyle vücutta istenmeyen değişiklikler meydana gelebilmektedir. Hem istenmeyen kilolarımızı korumak hem de hastalıklardan korunmak için kış aylarında yeterli ve destekli beslenmeyi sağlamalıyız. Kışın hangi meyve tüketilmeli? Kışın hasta olmamamak için ne tüketilmeli? Kışın hangi sebzeler tüketilmeli? Kışın hasta olmamak için neler yapmalıyız? sorualrının cevaplarını sizler için araştırdık...
Kışın Mutlaka Tüketilmesi Gereken Besinler Belli Oldu! Kışın En İyi Meyve Ve Sebzesi
Sebze Ve Meyve Tüketmek Önemli
Kış aylarında A, C vitaminleri ve antioksidan vitaminleri bol miktarda tüketmemiz gerekiyor. Bu vitaminler esnekliğimizi güçlendirerek çürümeye karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Turunçgiller, havuç, brokoli, kabak, Brüksel lahanası, yeşil biber, karnabahar ve mandalina tüketilmesi gereken besinler arasındadır. Maydanoz, roka, tere gibi sebzeler de vitamin açısından zengin besinlerdir. Çay veya kahve yerine kuşburnu çayını da tercih edebilirsiniz. Kuşburnu çayı C vitamini içeriği yüksek olan çaylardan biridir. E Vitamini sistemin elastikiyetini etkili bir şekilde artırır. Soğuk mevsime ve diğer şehirlere karşı vücudun direncini eğiten bir sistemdir. İyi E vitamini kaynakları; Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ağaç yemişleri, yağlı tohumlar ve kuru baklagillerin yeterli miktarda tüketilmesi önemlidir.
Bolca Protein Tüketin
Dengeli beslenmenin bir diğer şartı da yeterli protein alımıdır. Güçlü dokümantasyon ve onarım etkileri nedeniyle proteinler günlük beslenmeden eksik edilmemelidir. Enfeksiyon sırasında protein yapısının yeterli miktarda tüketilmesi çok önemlidir. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi besinler en iyi protein kaynakları arasındadır. Hızlanma hastalıklarının seyrinde beslenmenizdeki yağların türü ve miktarı da önemlidir. Diyetinize göre ayçiçeği, mısır, bitkisel yağlar, omega-6 yağ asitleri (çoklu doymamış yağlar) ve deniz ürünlerinden omega-3 yağ asitleri (çoklu doymamış yağlar) tüketebilirsiniz. Sonbahar ve soğuk kış koşullarında balık yemenin, içerdiği omega-3 yağ asitleri nedeniyle vücudun dayanıklılığını ve gücünü de desteklediğini unutmamak gerekiyor.
Sıcak İçeçekler Tüketilmeli
Vücut sıcaklığının dengede tutulabilmesi için yeterli sıvı alımının sağlanması gerekmektedir. Yeterli sıvı alımının (hasar performansının) sağlanmasında, vücut kapasitesinin düzenli çalışmasında, metabolizmanın işleyişinde ve vücutta birçok Al biyokimyasal reaksiyonunun yürütülmesinde son derece önemli rol oynar. Bu nedenle her gün en az 2-2,5 litre (12-14 bardak) su içilmeli ve sıvı alımını karşılayacak ıhlamur, adaçayı, kuşburnu çayı, açık çay gibi içecekler tercih edilmelidir.
Kışın Mutlaka Tüketilmesi Gereken Besinler
Ispanak
Birçok vitamin içeren ıspanak aynı zamanda tam bir demir kaynağıdır. Ispanak sistemi rahatlatır ve kan basıncını düşürür. Ancak sağlıklı olanların kontrollü tüketilmesi gerekmektedir.
Karnabahar
Sağlığı destekleyen karnabahar, antioksidan özelliği yüksek olan sebzelerden biridir. Lif oranı oldukça yüksek olan bu sebze kan şekeri seviyesinin dengelenmesine ve kan basıncının dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca vücudunuzda detoksifikasyon etkisi yaratarak toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Pırasa
Pırasa, antioksidan A ve C vitaminlerinin yanı sıra dayanıklılık sistemini güçlendiren bol miktarda flavonoid ve gallik asit içerir. Bol limonla pişirilen pırasa, C vitamini içeriğini artırarak bağışıklık sisteminizi güçlendirir.
Portakal
C vitamini içeren portakal evlilik sistemini güçlendirerek gribe karşı koruyucu bir kalkan oluşturur. Ayrıca yüksek lifli yapısı sizi uzun süre tok tutar.
Nar
Bu meyve fenolik özelliklere sahip bir C vitamini kaynağıdır, stabilite sistemini güçlendirir ve kansere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Damar yırtılmasını önleyerek ve kan basıncını düşürerek kalp-damar sistemini korur. Yeşil çaydan kat kat daha fazla antioksidan içeren nar, aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkilere de sahiptir.
Maydanoz
Maydanoz A, C, K vitaminleri, demir ürünleri, kükürt, kalsiyum ve magnezyum açısından zengin bir besindir. Her gün bir tutam maydanoz tüketerek C vitamini ihtiyacınızın çoğunu karşılamış olursunuz.
Brüksel lahanası
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vitamin içeren Brüksel lahanası, yüksek lif içeriğiyle beyin fonksiyonlarını düzenliyor.
Kabak
Kabağın elastikiyeti sistemik değişikliklerle orantılıdır ve gözleri koruyarak katarakt oluşumunu engeller. Sadece cildinizi korumakla kalmaz, aynı zamanda kanser riskini de azaltır. Boşaltma hareketlerinin sağlanması da tıkanma sorunlarına iyi gelir. Balkabağını çorba veya püre halinde tüketebilirsiniz.