Ankara Ulus Gençlik Parkı’nda, Ankara Katılımcı Yönetim Derneği (ANKADER) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) işbirliği ile düzenlenen 'Uluslararası Başkent Kültürel Etkileşim Buluşmaları" programı büyük ilgi gördü. Saat 16:00’da başlayan etkinliğe; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve eşi Nursen Yavaş, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülşah Deniz Atalar, katılımcı ülkelerin diplomatik temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.Halk Dansları, Başkentte Kültürleri Bir Araya Getirdi

10 FARKLI ÜLKE YÖRESEL DANSLARINI SERGİLEDİ

Etkinlik, ülkeler arasındaki kültürel ve sanatsal alışverişi güçlendirmek, dostluk ve kardeşlik ilişkileri kurmak amacıyla düzenlendi. Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Kuzey Osetya, Çeçenistan, Dağıstan, Bulgaristan, Kosova ve Romanya gibi ülkelerden katılan halk dansları toplulukları, kendi kültürlerini tanıtarak Ankaralılar’a unutulmaz anlar yaşattı.

Halk Dansları, Başkentte Kültürleri Bir Araya Getirdi (6)

300 HALK DANSLARI TOPLULUĞU ÜYESİ SAHNE ALDI

Gençlik Parkı’nda sahne alan 300 halk dansları topluluğu üyesi, kendilerine özgü kıyafetler ve çalgılar eşliğinde gösterilerini sundu. Renkli kıyafetler ve farklı figürlerle izleyicilere görsel bir şölen sunan topluluklar, kültürel miraslarını Ankaralılar’la paylaştı.

HALİL İBRAHİM YILMAZ: "ULUSLARIN KALBİNİN BİRLİKTE ATTIĞI BİR GÜN"

Programın açılış konuşmasını yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, halk danslarının önemine dikkat çekerek, medeniyetlerin beşiği Anadolu'nun başkentinde unutulmaz bir etkileşimin yaşandığını söyledi. Yılmaz, "Aynı coğrafyanın farklı renklerinin ve ulusların kalbinin, birlikte attığı bir günü yaşıyoruz" dedi.

Halk Dansları, Başkentte Kültürleri Bir Araya Getirdi (7)

MANSUR YAVAŞ: "ORTAK KÜLTÜR VAR"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, programda yaptığı konuşmasında etkinliğe katılan  folklor gruplarının benzer figürlerine değinerek, “Çeşitli ülkelerden gelen folklor gruplarının aslında birçoğu birbirine benzer figürleri var. Çünkü coğrafya ortak. Kafkasya, Anadolu ve Balkanlar bu çok önemli. Figürlerin birbirine benzemesi gayet doğal çünkü birbirlerinden etkileniyorlar. Özellikle, Türk dünyası coğrafyasında da bu ortak kültür var” dedi.

"ETKİNLİĞİN GENÇLİK PARKI'NDA YAPILMASININ AYRI BİR ÖNEMİ VAR"

Yavaş, Ankara’da somut kültür miraslarının yanı sıra somut olmayan kültür mirasını da yaşatmaya çalışacaklarını belirtti. Etkinliğin, özellikle Ulus  Gençlik Parkı'nda olmasına dikkat çeken Yavaş, Gençlik Parkı'nın öneminden bahsetti. Başkan Yavaş konuşmasında şunları aktardı:
 “Bu kültür ebediyen yaşamalı. Fiili kültür çok kolay; yıkılmadığı müddetçe ayakları üzerine bir kitabı yazarsınız. Ama somut olmayan kültür mirasımız öyle değil. Cumhuriyet’in ilk kurulduğu yıllarda Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat adımlayarak projesini kendilerinin yaptırdığı ve Cumhuriyet'i armağan ettiği gençlik parkındayız. Buraya yüz metre ötede, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kurulduğu alan var. Dolayısıyla bu mekan Ulus ile beraber eski Cumhuriyet dönemi eserleriyle beraber çok önemli bir mekan. O nedenle bu etkinliğin burada yapılmasında ayrı bir önemi var” dedi.

Halk Dansları, Başkentte Kültürleri Bir Araya Getirdi (3)

"ARTIK BİZANS OYUNLARI GERİDE KALDI"

Mansur Yavaş, konuşmasını birlik ve beraberlik mesajıyla sonlandırdı. “Cumhuriyetimiz var oldukça bu kültürlerimizi de yaşatacağız. Anadolu'daki ortak kültürümüz ortadayken, bin yıllık ortak yaşam varken, fitne fesatlarla Bizans oyunlarıyla içeriden dışarıdan bu birlikteliği yıkmak istiyorlar. Ama işte ayakta tutan, ortak kültür dediğimiz bin yıldır birlikte yaşamaktan dolayı ortaya çıkan kültürden dolayı, bir türlü başarılı olamıyorlar ve inşallah başarılı olamayacaklar. Artık Bizans oyunları eskide kaldı. Biz, bir ve beraber olarak kenetlenmiş bir şekilde Cumhuriyetimizin yüzüncü yılından itibaren nice yüzyıllara sonsuza dek Cumhuriyet, yaşasın Mustafa Kemal, yaşasın Cumhuriyet diyerek inşallah sonsuza kadar hep birlikte yaşayacağız” dedi.

Halk Dansları, Başkentte Kültürleri Bir Araya Getirdi (1)-1

ALPER ÖÇ: "ÖĞRENCİLERİMİZ FARKLI KÜLTÜRLERİN DANSLARINIDA ÖĞRENMEK İSTİYOR"

Programda, Türkiye'ye özgü halk oyunlarını sergileyen Ostim Teknik Üniversitesi Halk Oyunları topluluğu hocası Alper Öç, topluluk olarak organizasyonun içerisinde olmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti. Farklı kültürler ile sahne almanın öğrenciler açısından da olumlu olduğunu söyleyen Öç, "Öğrencilerimiz farklı kültürlerin danslarını da öğrenmek istiyorlar. Özellikle, Kafkasya'dan gelen öğrencilerin kendi kültürlerinde bize öğrettiği danslar var. Hem de bizim talep ettiğimiz var. Oradan gelen öğrencilerimiz bize destek oluyorlar. Zaten kulübümüz bünyesinde de yabancı öğrencilere ağırlık veriyoruz. Onların kendi kültürlerinin danslarını, bizim öğrencilere öğretiyoruz, kendileri de bizim danslarımızı öğrenerek kültür etkileşiminde bulunuyoruz" dedi. 

Halk Dansları, Başkentte Kültürleri Bir Araya Getirdi (5)

Bazı olumsuz nedenlerden dolayı kültür sanat faaliyetlerinin aksadığını söyleyen Öç, herhangi bir olumsuz durumda, ilk engellenenin kültür sanat programları olmaması gerektiğinin altını çizdi. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın, bu tarz etkinliklere destek verdiğini belirten Öç, bu durumdan memnun olduğunu söyledi.