İnsanlık tarihinde tıp alanında son derece önemli başarılara imza atılmıştır. Tarihte ilk kez bir ilaç, hastaların yaşamını 60 yıldan daha fazla uzatmasını sağlamıştır. İşte bu tarihi ilaç ise İNSÜLİN'dir. İlk kez İnsülin, 1921 yılında Frederick Banting tarafından keşfedilmiştir. 1991 yılından bu yana Frederick Banting'in doğum günü anısına, Birleşik Milletler kararı ve Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) önerileri doğrultusunda, her yıl 14 Kasım'da "Dünya Diyabet Günüdeğişik tema ve çeşitli etkinliklerle tüm dünyada kutlanır.

Frederick Banting, insülinin keşfi nedeniyle 1923'te John Macleod  ile birlikte  Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'ne layık görülmüştür.

İnsülin, 1921 yılında keşfedilmiştir

"14 Kasım Dünya Diyabet Günü" etkinliklerinin amacı; diyabeti olan ya da olmayan tüm insanların bu hastalıkla ilgili bilgi düzeyinin arttırılmasıdır. 1991 yılından bu yana tüm dünyada kutlandığı gbi ülkemizde de farkındalık artırılması adına çeşitli etkinliklerle bu gün kutlanmakta. 

14 Kasım Dünya Diyabet Günü konuları arasında; diyabet ve insan hakları, diyabet ve yaşam tarzı, diyabet ve obezite, dezavantajlı ve savunmasızlarda diyabet ve çocuklarda ve ergenlerde diyabet yer almaktadır. Bu güne özel kampanyalar tüm yıl sürerken, küresel farkındalık oluşturma amacı güdülür. 

Dünya Diyabet Günü kampanyalarının temaları, her yıl diyabet riskini ve komplikasyonlarını etkileyen farklı faktörlere odaklanmıştır.

İşte bu temalar şu şekilde sıralanabilir:

  • 2013: Geleceğimizi Koruyalım: Diyabet Eğitimi ve Önleme
  • 2014: Kahvaltıya soğuk yaklaş
  • 2015: Sağlıklı Beslenme
  • 2016: Gözler Diyabetin Üzerinde
  • 2017: Kadınlar ve diyabet - sağlıklı bir gelecek hakkımız
  • 2018–2019: Aile ve Diyabet - diyabet her aileyi ilgilendirir
  • 2020- Hemşireler ve Diyabet

Mavi Halka, diyabet farkındalığının sembolü olarak kabul edildi

Gölbaşı Belediye Başkanı Odabaşı'ndan Adana’ya övgü Gölbaşı Belediye Başkanı Odabaşı'ndan Adana’ya övgü

MAVİ HALKA, 2007’de dünya çapında diyabet farkındalığının  sembolü olarak kabul edildi; diyabet toplumunun diyabetle mücadelede birleşmesini ifade etmektedir.Bu amblemde mavi renk umudu, halka ise birliği temsil etmekte. 

Ülkemizde Sağlık Bakanlığı öncülüğünde Dünya Diyabet Günü,sivil toplum kuruluşları (hasta ve sağlık profesyonellerinin üye olduğu dernek ve vakıflar), kamu ve özel sağlık kurumları, akademisyenler, hastalar; ilaç, tıbbi cihaz ve sigorta sektörleri gibi herkesin katılım sağladığı etkinlikler ile diyabet farkındalığının artırılması ve insan yaşamını olumsuz etkileyebilen diyabetin önlenmesi amacıyla her yıl ayrı bir tema altında kutlanır. Sağlık Bakanlığı tarafından her yıl 14 Kasım "Dünya Diyabet Günü" dolayısıyla ’’Çemberin Dışında Kal’’ sloganı ile diyabete dikkat çekilir.

 Uluslararası Diyabet Federasyonu 2021-2023 yılları Dünya Diyabet Günü temasını “Diyabet Bakımına/Tedavisine Erişim” olarak belirledi.

Peki Neler Yapılmalı? 

  • Hastanelerde kaliteli tip-1 diyabet eğitimi verilmelidir. İnsülin nasıl yapılır ve nasıl muhafaza edilir? gibi son derece basit bilgilerden başlanılıp anlatılması gereken her şey anlatılmalıdır.
  • Standart beslenme rutinleri ve karbonhidrat sayım eğitimileri verilmelidir.
  • Önemli anlarda (Hipoglisemi, hiperglisemi, hastalık, doğum günleri ve etkinlikleri gibi.) ne yapılması ne yapılmaması gerektiği öğretilmeli.
  •  Kan şekeri ölçümünün nasıl doğru yapıldığı aktarılmalıdır.
  •  Tokluk şekeri yüksek veya düşük çıktığında sebepleri ne olabilir, nasıl çözümler üretilebilir gibi sorulara cevap bulunmalı
  • Herkese sporun önemi anlatılmalı. Spor yapmadan önce ve yaptıktan sonra yapılacak takipler, önlemler aktarılmalı.

Haber: Tuğba Akkesen 

Editör: Tuğba Akkesen