Eski adı Ahimesut olan Etimesgut ilçesi, İç Anadolu Bölgesi'nin başkenti Ankara'nın, şehre 25 km uzaklıkta bulunan bir ilçesidir.
Yapılan araştırmalar buradaki yerleşimin M.Ö. 2000 yılına kadar uzandığını gösteriyor. Persler, Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlılar döneminde önemli bir yerleşim yeri olan Etimesgut, başlangıçta doğuya giden İpek Yolu üzerinde bulunuyordu. 1990'lı yıllarda ilçe statüsünde olan Etimesgut, Ankara'dan İstanbul'a giden karayolu ve demiryolu üzerinde yer alması nedeniyle günümüzde kentte önemli bir yerleşim yeri haline gelmiştir.
Ankara'nın tarihi ve turistik ilçesi Etimesgut'a geldiğinizde gezilecek yerler arasında; Doğal güzellikleriyle dikkat çeken Göksu Park, şirin bir köy olan ve özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çeken Neşeli Köyü ve Türkiye'de ve dünyada eşi benzeri olmayan Tepetaklak Evi. Alışveriş, sinema, yeme-içme gibi aktiviteler için de Optimum AVM ve Dolphin AVM'ye gidebilirsiniz.
Etimesgut Ankara'nın büyükşehir ilçelerinden biridir. TÜİK sistemleri 13 Şubat 2023 itibarıyla 614.891 adettir.
Etimesgut'un Adı Nereden Geliyor?
İlçe sınırları içerisinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan birikimler, bölgedeki insan yerleşiminin Bakır Çağı'na kadar izlenebilecek düzeydedir. Bununla; Bölgenin adı ile ilgili yazılı kaynaklardan elde edilen ilk bilgiler, Hititler döneminde buranın "Amaksis" olarak adlandırıldığını göstermektedir. Nitekim Heinrich Kiepert'in çizdiği bir haritada bölgeye "Amaksyz" ve "Akmasyz" adı verilmiştir. Ayrıca haritada buraya bağlı köylerden bazıları "Alvan", "Baghlydja" ve "Emirjaman" olarak belirtilmemiş ki bunlar şüphesiz günümüzde Etimesgut'un ilçeleri olan Elvankent, Bağlıca ve Eryaman'dır. Osmanlı'nın ilk dönemlerinde Akmasus'la devam edilmiş; 14-15. 19. yüzyılda Ankara'da yaşayan Ahi şefi Ahi Mesud, ilçenin bugünkü ismine ilham kaynağı olmuştur. Mesud'un Kırşehir'de doğup Ankara'ya göç ettiği ve bugün Bağlıca bölgesi içinde kalan bir köyde, Cumhuriyetin tanıtımı için onun adını taşıyan bir zaviye olduğu sanılıyor. 1928 yılına kadar "Ahi Mesud Nahiyesi" olarak anılan bu yeri ziyaret eden Atatürk, burada örnek bir köy kurulmasını emretmiş ve köyün yeniden inşa edilmesinin ardından yöre halkı tarafından "Etimesut" adı verilmiştir. Aralık 1937'de köyün adı resmi olarak "Etimesgut" olarak değiştirilmiş ve yaklaşık bir asır boyunca bu isimle anılmıştır.
Etimesgut'un Tarihi
Etimesgut'un antik çağlardan beri yerleşim alanı olarak kullanıldığı, Eryaman'daki Susuz Göleti (daha sonra çevre düzenlemesi ile adı Göksu olarak değiştirilmiştir) kıyısında yapılan teraslama çalışmaları sırasında değiştirilen oyma taş el aletlerinden de anlaşılmaktadır.
1991 yılında ortaya çıkarılan arkeolojik bulgular, Etimesgut'taki en eski kalıcı insan yerleşiminin kalıntılarıdır. Eryaman'da yürütülen altyapı çalışmaları sırasında, M.Ö. 4000 ile 3800 yılları arasındaki av göstergelerine ait olan Göksu Göleti'nin eski günlerine ait bir mahallenin izleri bulundu. Bu kalıntılar arasında önemli arkeolojik değerlere sahip çok sayıda oyma ahşap tekne, pişmiş toprak çanak çömlek, yay ve oklar, kemik ve taş aletler yer alıyordu.
Arkeolojik araştırmalar sonucunda bulunan eserlerden kasabanın yerleşiminin M.Ö. 2000 yıllarına kadar dayandığı anlaşılmaktadır. Kasabada bulunan "Frig Aslanı", bölgenin ilk kez M.Ö. 7. yüzyılda Frigler tarafından mesken olarak tutulduğunun kanıtını oluşturuyor.
İlçenin tarihi, Ankara'ya yakınlığı nedeniyle büyük ölçüde "Ankara Tarihi" ile aynı özellikleri göstermektedir. Ankara ve ülkeleri Lidya, Pers, Galat, Roma ve Bizans imparatorluklarının sınırları içinde yer almakta; Malazgirt Savaşı'ndan sonra 1073 yılında Türk hakimiyetine son verilmiş; 1308 yılında İlhanlılar; Bir süre Ertena'nın valileri ve ahileri tarafından yönetildi; 1402'den sonra Moğol topraklarında kaldı; Bu bölgelerin 1833 yılında Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa tarafından idare edildiği tarihi belgelerden anlaşılmaktadır. 1902 yılında Ankara 5 sancak ve 21 kazadan oluşan bir merkez sancak idi. Kasaba Zir (Yenikent) ilçesine bağlıdır.
20 Mayıs 1990 tarih ve 20525 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3644 sayılı kanunla ilçe Yenimahalle'den ayrılarak ilçe olarak belirlenmiş ve 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan Belediye Başkanlığı ile Belediye Teşkilatı kurulmuştur. 6663 sayılı kanunla Yenimahalle'den alınan Ağıryurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu, Fevziye ve Şehitali mahalleleri Etimesgut'a bağlandı.
Atatürk; Etimesgut'a özel önem verildi. Zaman zaman Etimesgut'u ziyaret ediyor, gezileri sırasında halkla sohbet ediyor, tarım ürünleri hakkında bilgi alıyor. Halihazırda Halk Sağlığı Laboratuvarı tarafından kullanılan binada, kendisine dağıtılan dinlenme odaları ve özel laboratuvarın bakımı yapıldı.
Atatürk döneminde Etimesgut ilçe devlet hastanesi, PTT, hamam, şadırvanlı çarşı ve sekiz memur lojmanı gibi hizmet birimleri inşa edildi.
Etimesgut'un Mahalleleri
Etimesgut ilçesine bağlı mahallelerin sınırları.
30 Ağustos, Etimesgut
Ahi Mesut, Etimesgut
Alsancak, Etimesgut
Altay, Etimesgut
Aşağıyurtçu, Etimesgut
Atakent, Etimesgut
Atayurt, Etimesgut
Ayyıldız, Etimesgut
Bağlıca, Etimesgut
Bahçekapı, Etimesgut
Balıkuyumcu, Etimesgut
Devlet, Etimesgut
Elvankent
Erler, Etimesgut
Eryaman
Etiler, Etimesgut
Fatih Sultan, Etimesgut
Fevziye, Etimesgut
Göksu, Etimesgut
Güzelkent, Etimesgut
İstasyon, Etimesgut
Kazım Karabekir, Etimesgut
Oğuzlar, Etimesgut
Orhun, Etimesgut
Piyade, Etimesgut
Süvari, Etimesgut
Şehit Osman Avcı, Etimesgut
Şehitali, Etimesgut
Şeker, Etimesgut
Şeyh Şamil, Etimesgut
Topçu, Etimesgut
Tunahan, Etimesgut
Turkuaz, Etimesgut
Yapracık, Etimesgut
Yavuz Selim, Etimesgut
Yeni Bağlıca, Etimesgut
Yeşilova, Etimesgut
Yukarıyurtçu, Etimesgut
Etimesgut Belediye başkanları
Ramazan Tosun, 1990-1994 (ANAP)
Yalçın Beyaz, 1994-1999 (RP)
S. Kemal Yılmaz, 2004-2009 (AK Parti)
Enver Demirel, 1999-2004, 2009-günümüz (MHP)
Etimesgut'un Kaymakamları
Haydar Keskin, 1990-1994
Mesut Sarıkaya, 1994-1999
Mehmet Ali Aytaç, 1999-2001
Mehmet Kalyoncu, 2001-2006
Recep Erkılıç, 2006-2011
Cumali Atilla, 2011-2017
Fuat Gürel, 2017-2018
İzzettin Sevgili, 2018-günümüz
Etimesgut'un Turizmi
Başbakanlık Eryaman Toplu Konutları, Askeri Yerleşkeler Alanı, Elvankent, Güzelkent, Şeker Fabrikası Yerleşkesi ve TRT Yerleşkesi yaşam alanından oluşuyor. Bu çeviriciler otel kasabalarıdır ve gündüzleri büyük ölçüde boş, geceleri ise dolan yerleşim alanlarıdır.
İlçe sakinlerinin kültürel etkinliklere katılabileceği sinema, kültür ve kongre merkezi ile konserlerin yapılacağı Beyler Kent Meydanı bulunmaktadır. İlçede yarı olimpik havuz ve stadyum bulunmaktadır.
Başlıca alışveriş merkezleri Optimum AVM, Dolphin AVM, Galaxy AVM, Göksu AVM, Ankor AVM, Evsa AVM, Metromall AVM, Gimsa Park AVM, Arasta AVM, Arte Mercado AVM'dir.
Etimesgut'ta Gezilecek Yerler
Göksu Parkı
Etimesgut'un Göksu mevkiinde bulunan Göksu Parkı ilçeye 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ulaşım Ankara Çevre Yolu üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 530-5 ve 541-5 numaralı otobüs hatları bulunmaktadır.
Başkentin en büyük parklarından biri olan Göksu Parkı, Susuz Göleti üzerine kurulu bir park olup 2003 yılından bu yana ziyaretçi ağırlamaktadır. Yönetim, 500 bin metrekare kullanım alanına sahip olan parkın gölünde balık tutma imkanı sunmuştur. metre.
Gölet alanlarında çocuklu aileler için piknik programları, yürüyüş ve bisiklet parkurları, kafe ve restoranlar, dinlenme alanları ve lunapark bulunmaktadır. Oldukça geniş bir yeşil alana sahip olan Göksu Park'ta hazır alanlar da bulunmaktadır.
Göksu Park Ankaralıların kahvaltı için tercih ettiği mekanlar arasında yer alıyor. Burada gün boyu keyifli bir akşam yemeği yemek mümkün.
Göksu Parkı haftanın her günü ve 24 saat ziyarete açıktır.
Parka girişte herhangi bir ücret yoktur.
Neşeli Köy
Etimesgut'un Yukarıyurtçu Mahallesi'nde bulunan Neşeli Köy, ilçeye 20 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım Dumlupınar Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 450, 512-5 ve 532-5 numaralı otobüs hatları mevcuttur. Özel aracıyla gelenler için otopark ücretsizdir.
Beton binalar arasındaki değişimin karmaşıklığından kaçmak için küçük ve şirin bir köy alanı olan Neşeli Köy, sekiz bin metrekare alan üzerine kuruludur. Bu neşeli ve bir o kadar da eğlenceli köy, hayvanlarla ve doğayla tanışma fırsatı sunuyor. Traktör, eski tarz arabalar, atlar, gölet, balıklar, tavuklar, horozlar ve kuzular gibi doğal yaşamın vazgeçilmez unsurları da burada bulunmaktadır.
Neşeli Köyü'nde lezzetli gözleme yiyebileceğiniz Gözleme Evi ve Köy Kahvesi de bulunmaktadır.
Burada size trenle çevreyi gezme seçeneği sunuluyor. Dahası; At ve eşek turları, zipline gibi aktiviteler mevcuttur. Eşek turlarının ücreti ortalama 20 TL, tren turlarının ücreti ise 10 TL'dir.
Neşeli Köy haftanın her günü 10:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir ve giriş ücretsizdir. İçerisinde yer alan aktivite programlarının kullanımı yasaktır.
Tepetaklak Ev
Yukarıyurtçu Köyü'nün Neşeli Köyü'nde bulunan Tepetaklak Evi, ilçeye 20 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım Dumlupınar Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 450, 512-5 ve 532-5 numaralı otobüs hatları mevcuttur.
Yapımı altı ay süren ve İstanbul'un ardından Ankara'da hizmet uygulamalarına başlayan Tepetaklak Evi, ters ev projesi olarak yönetimine keyifli bir deneyim yaşama fırsatı sunuyor.
İçine girdiğinizde tüm varlığıyla uyum içinde olan, içindeyken kendinizi baş aşağı duruyormuş gibi hissedeceğiniz bir ev burası. Bir evde mutfak aksesuarlarından yemek masasına kadar her şey terstir.
Tepetaklak Ev'i haftanın her günü ziyaret etmek avantajlıdır.
Giriş ücreti; Ücret yetişkinler için 20 TL, kimlik bilgileri için 15 TL'dir.
Niloya Köyü
Yukarıyurtçu Köyü Neşeli Köyü'nde bulunan Niloya Köyü ilçeye 20 km uzaklıktadır. Ulaşım Dumlupınar Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 450, 512-5 ve 532-5 numaralı otobüs hatları mevcuttur.
Niloya Köyü, çok sevilen çizgi film kahramanı Niloya'dan ilham alınarak kuruldu. 2018 yılından bu yana başkent sakinlerinin yanı sıra kente gelen yerli ve yabancı devlet yetkililerine ev sahipliği yapan Niloya Köyü, özellikle çocuklu ailelerin ilgisini çekiyor.
Burada ünlü çizgi film kahramanı Niloya'nın hayatı yaşanabiliyor. Dünyanın doğal yaşamla buluşmasına olanak sağlayan bu alanda canlı hayvanları görme imkanı da sunuluyor.
Niloya Köyü haftanın her günü 10:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilmeye uygundur.
Giriş ücreti kişi başı 15 TL olup 0-6 yaş arası çocuklar için ücretsizdir.
Optimum Alışveriş Merkezi
Etimesgut'un Etiler mevkiinde bulunan Optimum AVM, ilçeye 6 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım Ankara Çevre Yolu ve 0-20 arası sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 541, 542, 547 ve 245 numaralı otobüs hatları mevcuttur.
Etimesgut'un en büyük alışveriş merkezi Optimum AVM; Yöneticilerine alışveriş, yeme-içme, sinema ve çeşitli etkinlik olanakları sunmaktadır. Alışveriş merkezi içerisinde yılın belirli dönemlerinde özellikle çocuklu ailelere yönelik eğlenceli aktiviteler düzenleniyor.
Sosyalleşme ve alışveriş amaçlı Optimum AVM'yi ziyaret etmek haftanın her günü 10:00 - 20:00 saatleri arasında açık olup, giriş ücretsizdir.
Dolphin AVM
Etimesgut'un Eryaman mevkiinde yer alan Dolphin AVM, ilçeye 9 km uzaklıkta bulunuyor. Ulaşım Ayaş Ankara Yolu Bulvarı üzerinden sağlanmaktadır. Toplu taşıma ile gitmek için 504, 514, 521-5 ve 557 numaralı otobüs hatları mevcuttur.
Ev, dekorasyon, ayakkabı, giyim, sağlık, kozmetik, mücevher ve saat gibi mağaza seçenekleri sunan Dolphin Alışveriş Merkezi'nde ayrıca market, içki mağazaları ve kafe-restoran gibi seçenekler de bulunuyor. Etimesgut geziniz sırasında alışveriş yapmak ve bir şeyler yemek için alışveriş merkezini ziyaret edebilirsiniz.
Dolphin AVM'ye ziyaret koşulları ve girişler haftanın her günü 10:00 - 22:00 saatleri arasında ücretsizdir.
HABER: ÖMER YILDIZCI