Çok tanrılı dinlerde tanrılara hediyeler adanırmış. Bu hediyeler genellikle büyük isteklerden ve önemli olaylardan sonra sunaklarda tanrılara adanır ve teşekkür amacıyla tanrılara arz edilirmiş. Bu çok tanrılı dinlerde tanrıların tanrısı olarak ifade edilen en güçlü tanrı ise Zeus'tur. Zeus Altarı'da ismini tanrı Zeus'dan alır. Efsaneye Zeus, Büyük Truva Savaşı'nı bu tepeden yani İda Dağı'ndaki Gargaros Tepesi'nden izleyip savaşı yönetir. Bölgede çalışma yapan araştırmacılar da bu yüksek, denize ve Edremit körfezine hakim bir tepe üzerine inşa edilen alanın Zeus'a ait olduğunu düşünürler. Bunlara ek olarak Homeros, İlyada Destanı'nda da tanrıların İda Dağı'nda yaşadığından ve Truva Savaşı'nı buradan izleyip yönettiklerinden bahseder. Tanrılar Tanrısıolan Zeus'un da burada yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yine bu destanla ünlenmiştir.
Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan ve günümüzde Bergama ilçesindedirAntik Pergamon şehrindedir. Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal, dinsel bir anıt olarak kaydedilmiştir. At nalını andıran Zeus Altarı, Bergama Akropolü üzerinde yer alır.
Fakat bu ihtişamlı yapıda ülkemizdeki birçok tarihi eserle aynı kötü sonu yaşamıştır. Ait olduğu topraklardan kaçırılmıştır. Şuan yerinde bulunmamaktadır. Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann tarafından Prusya'ya çalınarak taşınmıştır. Bugün ise hala Berlin'de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergilenmeye devam ediliyor.