Türk sinemasının unutulmaz isimlerinden Perihan Savaş, 5. Burhaniye Kitap Fuarı'na katılarak hem kitapseverleri hem de sinemaseverleri bir araya getirdi. Özgürlük Parkı'nda kurulan açık hava sinemasında gerçekleşen söyleşi, izleyicilere unutulmaz anlar yaşattı.
Burhaniye Kitap Fuarı kapsamında açık hava sinema geceleri; Başrollerini Kemal Sunal ve Perihan Savaş’ın paylaştığı “Sosyete Şaban” filmi ile başladı. Filmin ardından Perihan Savaş ile keyifli bir söyleşi gerçekleşti.
Perihan Savaş, söyleşide Kemal Sunal'la olan anılarını paylaşırken sinema sektöründeki değişimler hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu.
‘’BURADA OLMAKTAN BÜYÜK BİR SEVİNÇ DUYDUM’’
Perihan Savaş, burada olmaktan büyük sevinç duyduğunu ifade ederek söze şöyle başladı: ‘’Eski filmleri izlerken hem keyif alıyorum hem de hüzünleniyorum, burada da aynı duyguları yaşadım. Birlikte rol aldığım birçok arkadaşım maalesef şu anda aramızda yoklar. Burada olmaktan büyük bir sevinç duydum. İnsanlar eski Türk filmlerini izlemekten gerçekten büyük bir keyif duyuyor. Çünkü o filmlerde özveri, sevgi ve saygı var. O dönemde bütün olumsuzluklara rağmen şartların çok kötü olmasına rağmen yapılan en iyi filmler bunlar hepsi özveri ile yapılmış filmler. Bu da sanıyorum seyirciye geçiyor, seyirci de bunun farkında olduğu için hala eski Türk filmlerini keyifle seyrediliyor.’’
‘’KEMAL SUNAL ÇOK YARDIMSEVER MERHAMETLİ BİR İNSANDI’’
Kemal Sunal’ın kişilik özelliğinden bahseden Savaş, ‘’Sosyete Şaban filmi Kemal Sunal ile ilk çalışmam oldu. Daha önce çalışıyorduk ama ilk defa bu filmde birlikte çalıştık. Filmin yönetmeni Kartal Tibet’ti o da rahmetli oldu. Gerçekten Kemal, çok iyi bir adamdı. Böyle çok sessiz, ciddi durur ama onun altında çok iyi, özel bir adam vardı. Kemal ne kadar ciddi az gülen bir insansa eşi de bir o kadar güler yüzlüydü espriliydi. Kemal’in bir özelliği vardı şöyle ki mesela kemale herkes cimri derdi, kimseye yemek falan ısmarlamazdı fakat içimizden birisi rahatsızlandığı zaman veya paraya acil ihtiyacı olduğu zaman maddi manevi kendini öne sürmeden eşi Gül’ü öne sürerek hemen yardımda bulunurdu. Sokakta yardıma muhtaç insanları hemen çağırır onlara yemek ısmarlardı yardımda bulunurdu çok merhametli yardımsever bir insandı’’ ifadelerini kullandı.
‘’MAALESEF ÇOK ERKEN GİTTİLER’’
O dönemler ailece görüştüğünü ifade eden Savaş, ‘’Onunla çalışmamız çok keyifliydi zaten bu filmden sonra bir tane daha filmde yer aldık. Ayrıca aile dostumdur benim. Eşi de aynı şekilde benim çok özel bir dostumdur. O zamanlar biz hep ailece görüşürdük, rahmetli eşim, Kemal Sunal, Levent Kırca, Oya Başar, hep beraber ailece toplanırdık. O yüzden benim için hepsi çok özeldi maalesef çok erken gittiler’’ dedi.
‘’FİLMDE ONU GERÇEKTEN SIRTIMDA TAŞIDIM’’
Savaş, söyleşide ‘’En unutmadığınız sahne hangisi?’’ sorusuna şu cevabı verdi: ‘’Sosyete Şaban filmi çekilirken en unutmadığım sahnelerden biri, mesela filmde ben onu gerçekten sırtımda taşıdım çünkü Kemal mesela her yerde her şeyi yemezdi, pis yerlerde oturmazdı. Filmde su da çok pis olduğu için bana çok rica etmişti. Unutamadığım hala güldüğüm sahnelerden bir tanesidir.’’
‘’GEÇMİŞTE OLANAKLAR ÇOK KISITLIYDI’’
Savaş’a geçmiş ve günümüz film sektörünü karşılaştırarak şu ifadeleri kullandı: ‘’Geçmiş ve günümüz dizi film sektörünü karşılaştırdığımda, günümüzde teknik olarak bütün imkanlar var. Karavanlar olsun, makyajdan kostüme kadar bütün imkanlar sağlanıyor. Bizim zamanımızda bu imkanlar yoktu. Kendi imkanlarımızla kostümlerimizi temin eder, makyajlarımızı kendimiz yapardık. Olanaklar çok kısıtlıydı ama çok mutluyduk çok keyifli çalışırdık.
Şimdi de çok güzel işler yapılıyor, çok iyi diziler filmler var. Ama evet dizilerin süreleri gerçekten bir sinema filmi kadar çok uzun. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok. Tabi bu böyle devam ettikçe oyuncular açısından çalışma şartları çok zorlanıyor. Çok geç saatlere kadar çalışıyoruz. Ama yine de herkes işini çok sevdiği için özverili bir şekilde çalışıyor.’’
SOSYETE ŞABAN FİLMİ HAKKINDA
Sosyete Şaban, Türk sinemasının en sevilen ve kült haline gelmiş komedi filmlerinden biridir. 1985 yılında vizyona giren film, Kemal Sunal ve Perihan Savaş ikilisinin muhteşem uyumuyla sinemaseverleri kahkahalara boğmuştur.
Filmde, köyde yaşayan Şaban Ağa, Amerika'dan dönen beşik kertmesi Peri ile evlenmek zorunda kalır. Şaban, görgü kurallarını öğrenmek için elinden geleni yaparken, Peri ise bu evliliğe hiç sıcak bakmaz.
"Sosyete Şaban," Kemal Sunal'ın unutulmaz performanslarından birini sergilediği ve Türk sinemasının komedi türünde önemli bir yer edinen bir filmdir. Film, şehir hayatına uyum sağlamaya çalışan bir köylünün başına gelen komik olayları anlatırken, aynı zamanda sosyeteye dair eleştirilerde de bulunur.