Polatlı Belediyesi, 2025 yılının ilk meclis toplantısında, işyeri açacaklardan "hizmet inceleme ve kontrol bedeli" alınmasına yönelik bir karar aldı. AK Parti ve MHP’li meclis üyelerinin ret oylarına karşın CHP’li üyelerin oy çokluğuyla yeni düzenleme kabul edildi. Belediye, işyeri açma ruhsatı dışında çeşitli işlemlerde de ek ücretler talep edecek.
Karar kapsamında, işyeri açma ruhsatı alacaklardan, işin niteliği ve işyerinin metrekaresine göre değişen ücretler talep edilecek. 50 metrekare ve daha küçük işyerleri için 3.000 TL ile 6.000 TL arasında, 150 metrekareden büyük işyerleri için ise bu bedel 25.000 TL’ye kadar çıkıyor. Daha büyük işletmelerden ise 150.000 TL’ye kadar ücret talep edilebilecek. Ayrıca, devir, intikal, adres değişikliği, tür ve unvan değişikliği gibi işlemlerde de bu ücret uygulanacak.
AK PARTİ VE MHP KARARA TEPKİ GÖSTERDİ
AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri, yeni düzenlemenin işyeri açmak isteyen vatandaşlara ek mali yük getireceğini belirterek karara tepki gösterdi. Bu uygulamanın özellikle ekonomik zorluk çeken esnaf ve küçük işletmeler için ciddi bir engel oluşturacağını savunan üyeler, kararın ticaret hayatını olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Uygulamanın, Ankara genelinde sadece Çankaya Belediyesi’nde bulunduğuna dikkat çekerek bu durumun Polatlı’da örnek alınmaması gerektiğini dile getirdiler.
İŞLETME BÜYÜDÜKÇE ÜCRETLERDE ARTIYOR
Polatlı Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü 2025 yılı tarifesine göre talep edilecek “Hizmet, İnceleme ve Kontrol” ücretlerinden bazıları şu şekilde açıklandı:
“Ofis açacaklardan alınacak ücret 9 bin liraya kadar çıkarken, lokanta – kahvaltı salonu gibi işletmelerden alınacak ücret metrekaresine göre 10 bin liraya kadar çıkacak. Tükiye genelinde faaliyet gösteren zincir market ya da kurumsal mağazalarda alınacak ücret 30 bin – 100 bin arasında değişiyor. Hububat Alım Satım ve Tarım Ürünleri Satış İrtibat Bürosu açacaklardan en yüksek 25 bin TL, gıda satış yerlerinde ise 27,5 bin TL’ye kadar ücret talep edilecek. Bankalarda 150 bin liraya kadar çıkan hizmet bedeli kuyumcu ve döviz bürolarında 100 bin liraya kadar çıkabilecek. Otel, Büyük fabrika ve imalathaneler için ise bu bedel 200 bin liraya kadar çıkıyor. Hayvancılık işletmelerinde ise ödenecek bedel işletmenin sınıfına göre 75 bin TL ve 150 bin TL arasında değişiyor.”