Ankara'nın kültürel ve tarihi mirası, bir adım daha uluslararası alanda tescillendi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Proje Koordinatörü Bekir Ödemiş, başkentimizin modernleşme sürecini simgeleyen önemli bir gelişmeyi duyurdu. "Ankara: Modern Bir Cumhuriyet Başkentinin Planlanması ve İnşası" başlıklı miras alanı, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kaydedildi.
Ödemiş, 2021 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle oluşturulan alt çalışma grubunun büyük emekleriyle hazırlanan dosyanın, UNESCO Dünya Mirası Merkezi'ne sunulduğunu belirtti. Bu başvuru, sadece Ankara'nın başkent olma kimliğini değil, aynı zamanda modern kentleşme ve kültürel kimlik inşası açısından da büyük bir anlam taşıyor.
Başvurunun merkezinde, Atatürk Bulvarı'ndan Ulus Meydanı'na, Çankaya Köşkü'ne kadar uzanan bölge yer alıyor. Bu bölge, Cumhuriyet'in kuruluş felsefesini somutlaştıran, Ankara'nın bir başkent olarak yeniden inşa edilmesinin öyküsünü anlatıyor. Ödemiş, "Bu süreç, Ankara'nın sadece başkent olarak değil, aynı zamanda kültürel ve tarihi kimlik olarak da UNESCO tarafından bir kez daha tescillenmesi anlamına geliyor" dedi.
ANKARA HAK ETTĞİ YERİ ALACAK
UNESCO Türkiye Millî Komisyonu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’un öncülüğünde yürütülen süreçte; alt çalışma grubunda görev alan Ankara Kent Konseyi Başkanvekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, Prof. Dr. Elvan Altan, Prof. Dr. Özlem Karakul Türk, Dr. Öğretim Üyesi Murat Çağlayan ve Dr. Zeynep Tuna Yüncü’nün katkıları bu başarıda büyük rol oynadı.
Ankara, bu başvurunun kabul edilmesiyle birlikte UNESCO Dünya Mirası’nda altı önemli değerle temsil edilecek. Şu ana kadar Aslanhane Camii ve Gordiyon gibi önemli yapılar kesin listeye alınırken, Beypazarı ve Tuzgölü gibi alanlar geçici listeye alınmıştı.
Son yıllarda Ankara'nın değerlerinin öne çıkarılmasına yönelik çalışmalar hız kazanmış durumda. Bekir Ödemiş, bu durumu kısaca şu şekilde özetledi: "Ankara güzel bir şehir, yaşanacak bir şehir. Son dönemlerde Mansur Bey (Mansur Yavaş) gelinceye kadar biraz öyküsünü kaybetmişti ama Mansur Bey'in başkanlığında Ankara'da var olan değerleri öne çıkararak kentimizin öyküsünü yeniden yazmaya başladık. İnanıyorum ve ikinci yüzyılında hem Cumhuriyetimizin hem başkentimizin Ankara hak ettiği yeri alacak diye düşünüyorum" dedi.