Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Akademi tarafından organize edilen “Telekomünikasyonda Yapay Zekâ Zirvesi”, Ankara’da yoğun katılımla gerçekleşti. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan zirvede, sektörün öncü isimleri yapay zekânın telekomünikasyon dünyasına etkisini değerlendirdi.

Yapay Zeka Zirvesi-1

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Haberleşme Genel Müdürü Aysel Kandemir’in moderatörlüğünü üstlendiği ilk oturumda, sektörün üç güçlü kadın lideri sahnede yer aldı. Türk Telekom Müşteri Deneyimi Direktörü Müge Maşat, Turkcell Akademi Direktörü Rümeysa Kaymakçı ve Vodafone Yapay Zekâ Direktörü Şeniz Gayde Ayata, yapay zekânın sektörü nasıl dönüştürdüğünü ve geleceğin nasıl şekilleneceğini dinleyicilerle paylaştı.

Müge Maşat, iletişimdeki büyük dönüşüme dikkat çekerek, “Artık sadece insanlar değil, makineler de birbiriyle haberleşiyor. Sektör, veriye dayalı bir ekosisteme evriliyor” dedi. Aysel Kandemir ise kadınların teknoloji alanında daha fazla yer almasının önemini vurgulayarak, "Yapay zekâ, insan aklının ürettiği bir araçtır ve genç beyinlere her zamankinden daha çok ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.

Yapay Zeka Zirvesi Btk

KORKMADAN ÇALIŞIN

Turkcell Akademi Direktörü Rümeysa Kaymakçı ise güçlü altyapının yanı sıra yenilikçi teknolojilere yapılan yatırımların önemine vurgu yaparak, “Bizler, Turkcell olarak yapay zekâyı işimizin merkezine aldık. 2018 yılında kurulan Yapay Zekâ Direktörlüğümüzde yaklaşık iki yüz uzman bu alanda çalışıyor” dedi.

Türkiye’nin gençlerinden büyük umut taşıdığını belirten Kaymakçı, Avrupa’da yapay zekâ konusunda henüz beklenen sıçramanın yaşanmadığını ancak Türkiye’de teknoparklar, üniversiteler ve girişimlerin bu alanda hızla ilerlediğini ifade etti. “Amerika ve Çin yapay zekâda lider olabilir ancak bu bizi korkutmuyor. Çin'in birkaç doktora öğrencisiyle milyon dolarlık projeler geliştirdiğini gördük. Bu da bize cesaret veriyor” diye konuştu.

Teknolojiye doğan yeni neslin şanslı olduğunun altını çizen Kaymakçı, genel yapay zekânın 2028 yılı civarında hayatımıza gireceğine dair araştırmalar bulunduğunu hatırlatarak, gençlere “Korkmadan çalışın, doğru sorular sorun ve merakınızı kaybetmeyin” çağrısında bulundu.

Yapay Zeka Zirvesi Btk Başkanı

TÜRKİYE OLARAK DÖNÜŞÜMÜN MERKEZİNDEYİZ

Etkinlik, aynı zamanda her yıl Nisan ayının son perşembesinde kutlanan "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kız Çocukları Günü" kapsamında gerçekleştirildi. BTK Akademi, bu özel günde kız çocuklarını bilim ve teknoloji alanlarına yönlendirmeyi hedefledi.

İkinci oturumda sahneye çıkan BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Türkiye'nin yapay zekâ odaklı ağ teknolojileri konusunda bölgesel liderliğine vurgu yaptı. “Yapay zekâ, iş yapış biçimlerimizi, iletişimimizi ve toplum yapımızı köklü bir şekilde dönüştüren temel bir aktör hâline geldi. Telekomünikasyon sektörü de bu dönüşümün merkezinde yer alıyor; yapay zekâ destekli şebekelerden müşteri hizmetlerine kadar pek çok alanda verimliliği artırıyor. Özellikle 5G teknolojisi, gerçek zamanlı veri akışıyla yapay zekânın daha etkin çalışmasını mümkün kılıyor. Türkiye, güçlü altyapısı ve 85 milyonu aşan teknolojiye yatkın nüfusuyla bölgesinde öncü bir konuma sahip. 5G’ye geçiş süreciyle birlikte bu liderlik daha da pekişecek. Herkes için kapsayıcı ve sürdürülebilir bir dijital gelecek vizyonu, bizlere yol göstermeye devam ediyor” dedi.

Yapay Zeka Zi̇rvesi̇ Bakan Yrd.

YAPAY ZEKAYI GELİŞTİRMEYEN KAYBEDECEK

Zirvenin bir diğer dikkat çekici ismi Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan oldu. Yapay zekâyı bir "evlat vekili" gibi gördüğünü belirten Sayan, “Yapay zekâ, hepimizin bildiği gibi artık günümüzün ve geleceğin en büyük güçlerinden biri hâline geldi. Kendi tecrübemden de paylaşmak isterim. Aylardır yapay zekâyı adeta bir çocuğun gelişimi gibi gözlemliyorum. Nasıl ki bir çocuk yürümeyi, konuşmayı, kelimeleri öğreniyorsa; yapay zekâ da bizim rehberliğimizle öğreniyor, gelişiyor. Adeta bizim "evlat vekilimiz" gibi sürekli değişiyor, dönüşüyor. Bugün, dünyanın çok önemli bir döneminden geçiyoruz. Yapay zekâ, neredeyse tüm alanlarda — savunmadan iletişime, üretimden ulaşıma, hizmet sektöründen planlamaya kadar — altın değerinde bir anahtar hâline geldi. Bir yandan verimliliği artırıyor, diğer yandan maliyetleri azaltıyor ve hizmetlerin kalitesini geliştiriyor. Aynı zamanda yapay zekâ, iş süreçlerinde verimlilik sağlamak için de etkin bir şekilde kullanılıyor" dedi.

Üretici yapay zekâ araçlarının hızla yaygınlaştığını ve yapay zekânın 2030'a kadar 133 milyon yeni iş alanı oluşturmasının beklendiğini belirten Sayan, yapay zekâyı kullanmayanların risk altında olacağını, kullananların ise kazanan olacağını vurguladı.

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) Genel Sekreteri Doreen Bogdan-Martin’in de katılım sağladığı zirve, toplu hatıra fotoğrafı çekimiyle son buldu.

Vatandaş soruyor, Başkan Ercan cevaplıyor Vatandaş soruyor, Başkan Ercan cevaplıyor

Yapay Zeka Zirvesi Fotoğraf Çekimi

Muhabir: TUĞBA AKKESEN