Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Ulus semtinde yer alan tarihi binalar, yıllara meydan okumaya devam ediyor. Ulus’un en işlek caddelerinden biri olan Anafartalar Caddesi, geçmiş yılların izlerini günümüzde de taşımakta. Caddede yer alan tarihi yapılar, üzerinden geçen yüzyıllara rağmen ihtişamlarını koruyarak görenleri mest ediyor. Bu yapılardan biri olan tarihi Gülhane İşhanı, 2024 yılı Ağustos ayının ilk haftası Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” kapsamında restorasyona girdi.  

Tarihi Gülhane Işhanı Yenileniyor (2)

Yüzyıllık geçmişe sahip bu yapının inşası 1922 yılında başlanmış ve 1925 yılında Birinci Ulusal Mimari Döneminde inşası tamamlanmıştır. Dönemin Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç tarafından yaptırılan bu bina, ilk adı olan Hasan Fehmi Ataç Apartmanı olarak bilinmekteydi. 1950 yılından sonra bir dönem Büyük Otel olarak kullanılan bina, günümüzde işhanı olarak hizmet vermektedir. Aynı zamanda Gülhane İşhanı'nda Büyük Otel'den kalma tarihi bir ayna da halen saklanmaktadır. Bu tarihi bina, dönemin mimari özelliklerini yansıtan görkemli örneklerinden biri olarak dikkat çekmektedir.  

Tarihi Gülhane Işhanı Yenileniyor (7)

Restorasyona giren tarihi Gülhane İşhanı hakkında Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne konuşan bina sahibi Nedim Çalapkulu, tarihi binanın hikayesi ve restorasyon çalışmaları hakkında özel açıklamalarda bulundu. Tarihi binanın yüzyıllık bir geçmişinin olduğunu ifade eden Çalapkulu, bu yapının Cumhuriyet döneminde Atatürk’ün Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç tarafından yaptırıldığını ve daha sonra binanın çeşitli kurumlarca kullanıldığını şu ifadelerle aktardı: 

“Bu bina, Atatürk'ün Maliye Bakanı Hasan Fehmi Ataç tarafından 1925 yılında yapılmış ve o dönemde Ataç Apartmanı olarak bilinmekteydi. Tarihe bu isimle geçmiş olan bina, bir dönem Sayıştay tarafından kullanılmış ve Sümerbank’ta yapılmadan önce bir süre burada faaliyet göstermiş. Ayrıca, bu tarihi bina şair Cemal Safi'nin babası tarafından 100 yataklı meşhur Büyük Otel olarak kullanılmıştır." 

Tarihi Gülhane Işhanı Yenileniyor (3)

ASLINA UYGUN RESTORE EDİLECEK 

Ailesi ile beraber tarihi yapıyı 1992 yılında satın aldıklarını söyleyen Çalapkulu, binayı satın aldıktan sonra ismini değiştirdiklerini vurguladı. Gülhane isminin nereden geldiğini açıklayan Çalapkulu şu ifadelere yer verdi: "Gülhane İşhanı’nın ismi; annemin ismi Güler, babamın ismi Hamit ve benim ismim Nedim’in birleşiminden gelmektedir. Binayı işhanına dönüştürdük ve günümüze kadar bu şekilde hizmet verdik.”

Tarihi Gülhane Işhanı Yenileniyor (4)

Restorasyon hakkında da bilgi veren Çalapkulu, şunları söyledi: “Binanın restorasyon çalışması, Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından Anafartalar Caddesi'nin sokak yenileme çalışması projesi kapsamında gerçekleştiriliyor. Ağustos ayının ilk haftası başlanan bu projeyle beraber binanın aslına uygun şekilde tadilatına başlandı.” 

Tarihi Gülhane Işhanı Yenileniyor (6)

TOPLUMA HİZMET AMAÇLI YER AYRILDI

Nedim Çalapkulu, binanın günümüzdeki kullanımına dair de şu bilgileri aktardı:  

 “Şu anda bina işhanı olarak kullanılmaktadır. Üst katlar Gülhane İşhanı, alt katta ise tarihi Boğaziçi Lokantası, Garanti Bankası, Şeker Bank, terziler ve televizyon tamircisi bulunmaktadır. İşhanında genel olarak terziler ve çeşitli iş yerleri bulunmakta. Bu tarihi binada gençler için bir alan ayırdık. Burada topluma hizmet edebilmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenlenebilecek. Amacımız, donanımlı ve tecrübeli kişilerin burada seminerler vermesi. Örneğin, ODTÜ Mimarlık bölümünden buraya ziyarete gelen öğrencilere Anafartalar Caddesi'ni bu tarihi binada anlatmak çok daha etkili oldu. Aynı şekilde Ankara Üniversitesi Peyzaj bölümünden öğrenciler de burada seminerler yaparak caddemizi tanıma fırsatı buldu.”  

GÜLHANE İŞHANI’NIN GELECEĞİ  

Gülhane İşhanı’nın geleceğine dair hedeflerini açıklayan Nedim Çalapkulu, “Amacımız hem Ankara’nın gelişmesini sağlamak, tarihin alanların değerlerini unutturmamak hem de bu tip seminerlerin artması ve üniversiteden mezun gençlerin burada ilk iş yerlerini açarak hayata sağlam adımlarla devam etmelerini sağlamak” diyerek sözlerini noktaladı. 

Gülhane Işhanı

(Meşhur 100 yataklı Büyük Otelden kalma tarihi ayna)

Altındağ’da Örnek Mahallesi’ne müjde Altındağ’da Örnek Mahallesi’ne müjde

Muhabir: SEMA TÜRKEL