Çankaya’nın Ayrancı bölgesinde bulunan Andrey Karlov, Kuloğlu ve Kuşkondu Sokaklarının köşesinde yer alan Ankara Bağ Evi ve 3 katlı bir kültür merkezi olarak tasarlanan Cam Piramit, yıllardır atıl bir şekilde dururken, şimdi tekrar misafirlerini karşılamak için hazırlanıyor.
Birçok vatandaşın yanından geçerken merak ettiği, 1992’de yapılan ve yaklaşık 30 senedir atıl bir vaziyette duran Cam Piramit, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin gerçekleştirdiği ihale sonrasında Mülkiyeliler Birliği’ne 14 yıl 6 ay süreyle, aslına uygun restorasyonu ve tadilatı yapılarak kullanılmak üzere tahsis edildi.
Kentin kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapması amacıyla, Bağ Evi ve Cam Piramit’in en işlevsel şekilde kullanılması için çalışmalarımıza başlayan Mülkiyeliler Birliği, geçtiğimiz günlerde düzenledikleri toplantıda birçok akademisyen, mimar, iç mimar, gazeteci, sanatçı ve çeşitli STK temsilcileri ile bir araya geldi.
Şehrin kültür sanat anlamında ihtiyaç haritasını oluşturmak için çeşitli görüş alışverişlerinin bulunduğu toplantıda, özellikle Ankara Bağ Evi ve Cam Piramit için en uygun dönüşüm ele alındı.
ANKARA BAĞ EVİ
Ankara şehrinin geleneksel bağ evi örneğinden biri olan Ankara Bağ Evi, bu anlamdaki en ender yapılardan biri. Tarihi Bağ Evi Cam Piramit’in hemen arkasında yükselmektedir.
Tarihi olarak da büyük öneme sahip olan Ankara Bağ Evi, Atatürk’ün de sıklıkla ziyaret ettiği yapılardan biri olduğu biliniyor.
Girişte tarihi dokulara sahip avluyu çevrelen 7 adet dükkan bulunan Bağ Evi’nde kendine ait mutfağı olan ve kahveci olarak düşünülen bir dükkan bulunmaktadır.
CAM PİRAMİT
Andrey Karlov, Kuloğlu ve Kuşkondu Sokaklarının köşesinde yer alan, Louvre’dan esinlenilerek tasarlanan Cam Piramit, altında bir yaşam alanı gizlemektedir.
1992 yılında yapılan Cam Piramit’in alt katında 120 metrekarelik konferans salonu ve fuaye alanı bulunmaktadır. Ayrıca içerisinde kapalı restoran olarak düşünülmüş olan geniş mutfağa sahiptir.
Haber: Gizem Tuğçe BAYHAN