Küresel iklim değişikliğinin etkileriyle birlikte su kaynaklarının giderek azaldığı Türkiye'de, Başkent Ankara da kuraklık tehdidi altında. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, ASKİ Genel Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen Kuraklık Acil Eylem Planı Toplantısı'nda durumun ciddiyetine işaret etti.
Başkan Yavaş, toplantıda yaptığı konuşmada, Ankara'da son yıllarda belirgin bir yağış düşüşü yaşandığını ve su krizine karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. "Bir önceki yıl hemen hemen Ankara hiç yağış almamıştı" ifadeleriyle geçmiş kuraklığı hatırlatan Yavaş, bu yıl da beklenen yağışların gerçekleşmediğini dile getirdi.
"Plansız ve Amaç Dışı Kullanıma Müdahale Etmemiz Gerekiyor"
Ankara'nın mevcut su rezervlerinin bir yıl boyunca yeterli düzeyde olduğunu belirten Mansur Yavaş, sorunun kısa vadeli olmadığını ve önümüzdeki yıllarda da su sıkıntısının yaşanabileceğini vurguladı. Türkiye genelinde suyun büyük bir kısmının tarımda plansız ve amaç dışı kullanıldığına dikkat çeken Yavaş, bu durumun aslında çiftçilere de zarar verdiğini söyledi.
İçme suyu kullanımı konusunda da yeterince verimli olunmadığını belirten Başkan Yavaş, özellikle hobi bahçelerindeki su tüketimi ile villa tipi yapılaşmalarda bahçe sulamasının su kullanımını ciddi şekilde artırdığını gözlemlediklerini ifade etti. Yavaş, su kullanımına ilişkin dikkat çekici istatistikler paylaşarak, kullanıcıların küçük bir yüzdesinin suyun büyük bir oranını tükettiğini ve bu plansız, amaç dışı kullanıma mutlaka müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.
ASKİ'nin acil durumlarda sert önlemler almaktan çekinmeyeceğini belirten Yavaş, en temel önceliğin her zaman vatandaşların içme suyu ihtiyacının karşılanması olacağını vurguladı. Toplantıdan çıkacak sonuçların üst makamlar ve vatandaşlarla paylaşılacağını dile getiren Başkan Yavaş, bugünden itibaren acil tedbirlere başvurulacağını ve iyi bir sonuç almayı umduğunu sözlerine ekledi.