Keçiören Belediyesi tarafından kurulan Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi, 27 Mart 2024'te kapılarını ziyaretçilere açtı. Bu müze, Ankara'nın Milli Mücadele dönemine ışık tutarak, Ankara halkının Milli Mücadele'ye katkısını anlatan tek müze olma özelliği taşıyor. Müze, Mondros Mütarekesi'nin ardından Ankara'nın İngiliz ve Fransız askerleri tarafından işgal edilmesiyle başlayan kara günleri, Ankaralıların bu işgale karşı verdikleri direnişi ve bağımsızlık mücadelesini detaylı bir şekilde ziyaretçilere aktarıyor.

Müzede bulunan sergilerde; döneme ait tarihi belgeler, fotoğraflar ve kişisel hikayeler aracılığıyla ziyaretçilere, Ankara'nın Milli Mücadele'deki rolü ve halkın bu zorlu süreçte gösterdiği azim gösteriliyor.  Ayrıca, Milli Alay'ın kahramanlıklarından Namazgah Tepesi'nde gerçekleştirilen cihat ilanına, Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluşundan Atatürk ve silah arkadaşlarının coşkuyla karşılanmasına kadar birçok önemli tarihi olay da detaylı bir şekilde sergileniyor.

Ankara Halkının Milli Mücadele'deki Kahramanlığı O Müzede Anlatılıyor! (1)-1

Osmanlı döneminde tarımın geliştirilmesi için planlanan bina, 1908 yılında Çoban Mektebi olarak eğitime açıldı. 27 Aralık 1919'da Atatürk'ün Ankara'ya gelmesinden sonra Milli Mücadelenin sivil kahramanlarının ve aydınlarının konaklama ve çalışma yeri oldu. Bu binada; Halide Edip Adıvar, Adnan Adıvar, Hamdullah Suphi Tanrıöver, Cami Baykurt, Refik Saydam, Yunus Nadi, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Mehmet Akif Ersoy gibi önemli isimler kaldı. 

"ANKARALILARIN DESTEKLERİNİN ANLATILDIĞI TEK MÜZE"

Keçiören Belediyesi’nde sanat tarihçisi olan Müze Sorumlusu Özge Zengin, Polatlı Postası Haber Sitesine verdiği özel ropörtajda müze hakkında önemli bilgiler verdi. Müze sorumlusu Özge Zengin, müzenin Ankara halkının Milli Mücadele'ye katkısını anlatan tek müze olduğunu belirtti.  Kurtuluş Savaşı’nda kullanılmış tüfekler ve mühimmatın müzede sergilendiğini söyleyen Zengin, İstanbul Harbiye Müzesi ve Kırıkkale Makine Kimya’dan temin edilen eserlerin, koleksiyonun önemli parçalarını oluşturduğunu ifade etti.

"Müzede, Kurtuluş Savaşı'nda kullanılmış tüfeklerimiz ve mühimmatımız var. Onlar en önemli eserler diyebiliriz. O ürünler, çeşitli müzelerden getirildi. Mesela, İstanbul Harbiye Müzesi'nden geldi, Kırıkkale Makine Kimya'dan geldi, aynı zamanda koleksiyonerlerden aldığımız parçalarda var. Biz, bu şekilde Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi’nde bir koleksiyon oluşturduk."

Ankara Halkının Milli Mücadele'deki Kahramanlığı O Müzede Anlatılıyor! (3)

"AMERİKALI ARAŞTIRMACI MÜZEYİ ZİYARET ETTİ"

Müze, anaokulu öğrencilerinden üniversite öğrencilerine kadar farklı yaş gruplarından ziyaretçileri ağırlıyor. Rehberler, her yaş grubuna uygun anlatımlar geliştirerek, ziyaretçilerin müzenin amacını ve önemini daha iyi anlamalarını sağlıyor. Müze sorumlusu Zengin, ziyaretçiler arasında yerli ve yabancı turistlerin de bulunduğunu ve turistlerin müzeyi yeni yeni keşfetmeye başladıklarını söyledi.

"Müzeyi, farklı eğitim gruplarından öğrenciler ziyaret ediyor. Anaokulundan üniversite öğrencilerine kadar birçok farklı öğrenci topluluğu ziyaret ediyor. Dolayısıyla her öğrenci gruplarının, yaşlarına uygun bir anlatım sergiliyoruz. Müzede, rehberlik yapan uzman arkadaşlarımız, her öğrenci gurubuna özel bir anlatı sunuyor. Yabancı turistler, bireysel olarak müzeyi ziyaret ediyorlar. Müze açıldığından beri, özellikle KKTC’den çok fazla turist geldi. Bunun yanı sıra Japonya’dan gelen ziyaretçimiz oldu ve Amerikalı bir araştırmacı müzeyi ziyaret ederek gezdi. Birçok yabancı turist, buranın ismini yavaş yavaş duyuyor ve geliyor. Gelen bütün turist ya da ziyaretçiler, müzeden çıkarken çok duygulanarak çıkıyorlar."

Ankara Halkının Milli Mücadele'deki Kahramanlığı O Müzede Anlatılıyor! (6)

HALİDE EDİB ADIVAR’IN TORUNU MÜZEYİ ZİYARET ETTİ

Müze sorumlusu Özge Zengin, Halide Edib Adıvar’a ait bir odanın müzede bulunduğunu ve Adıvar’a ait birçok orijinal eşyanın burada sergilendiğini belirtti. Zengin, Halide Edib Adıvar’ın torunu Ömer Sayar’ın da müzeyi ziyaret ettiğini ve müzeyi çok beğendiğini söyledi. Sayar'ın, büyükannesine ait birçok orijinal eşyayı müzeye getirdiğini belirten Zengin,  Halide Edib Adıvar’a ait bazı eşyaların şu an müzede olmadığını, ancak gerekli protokoller imzalanarak bu eşyaların yeniden müzeye getirilmesi için çalışmalar yapılabileceğini belirtti.  

"Halide Edib Adıvar’ın torunu Ömer Sayar müzeyi ziyaret etti ve kendisinin çok beğendiği bir müze oldu. Halide Edib Adıvar’ın odasını daha da zenginleştireceğiz. Ömer Sayar ile sürekli temas halindeyiz. Halide Edib Adıvar’a ait çok fazla orjinal eşya müzeye getirildi. Şimdi bu ürünler bizde değil, sahibine geri iade edildi fakat, yeni bir protokolle tekrar alabiliriz."

Ankara Halkının Milli Mücadele'deki Kahramanlığı O Müzede Anlatılıyor! (1)

"KADINLARI ES GEÇEMEZDİK"

Müze, engelli ziyaretçiler için sinevizyon odası da dahil olmak üzere çeşitli olanaklar sunuyor. Ayrıca, Milli Mücadele döneminde kadınların savaşa verdikleri desteği vurgulayan özel bir oda da bulunuyor. Kadınların cepheye mermi taşımasından, yaralanan askerlere ilk yardım yapmalarına kadar birçok görevi üstlendiklerini belirten Zengin, bu odanın önemine dikkat çekti.

“Milli Mücadele topyekün bir savaştı. Sadece erkeklerin cepheye sürüldüğü bir savaş değil, bütün bir ülkenin; çoluğuyla, çocuğuyla, kadınıyla, erkeğiyle, genciyle, yaşlısıyla savaşa girdiği bir durumdan bahsediyoruz. O yüzden kadınları es geçemezdik. Onlar cepheye mermi taşıyan, sandıklar taşıyan, cephede yaralanan askerlere bizzat ilk yardım yapan, Ankara'da İmalat-ı Harbiye fabrikaları kurulduğunda, mermilere barut dolduran çocuklar ve kadınlar vardı. bunun bir topyekun savaş olduğunu vurgulamak ve kadınlara ait özel bir alan yaratmak bizim için çok önemliydi."

Ankara Halkının Milli Mücadele'deki Kahramanlığı O Müzede Anlatılıyor! (7)

Hakan Yılmaz: “Ankara’daki bütün ilçelerin statları yenilenmişken Polatlı neden yok sayılıyor?” Hakan Yılmaz: “Ankara’daki bütün ilçelerin statları yenilenmişken Polatlı neden yok sayılıyor?”

MÜZE TAMAMEN ÜCRETSİZ

Açıldığı günden bu yana 3500 civarında ziyaretçiyi ağırlayan müze, eğitim-öğretim döneminin açılmasıyla birlikte daha fazla ziyaretçi bekliyor. Şu an için müze girişleri ücretsiz olarak devam ediyor. Atatürk Ankara Milli Mücadele Müzesi, Pazar günleri hariç haftanın altı günü, sabah saat 10:00’dan akşam saat 20:00’ye kadar ziyaretçilere açık.

Ankara Halkının Milli Mücadele'deki Kahramanlığı O Müzede Anlatılıyor! (4)

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ