Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Yeni Hayat Engelsiz Yaşam Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Otizmde Eğitimden İstihdama” başlıklı panel, otizmli bireylerin yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini gündeme taşıdı.
Aileler, uzmanlar, STK temsilcileri ve akademisyenlerin yoğun katılımıyla gerçekleşen etkinlikte, özellikle 18 yaş üstü otizmli bireylerin sosyal yaşama entegrasyonu, istihdam olanakları ve hak temelli yaklaşımlar ele alındı.
EĞİTİM VE İSTİHDAM VURGUSU
Panelin açılış konuşmalarını Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, Ankara Büyükşehir Belediyesi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığı Engelliler ve Rehabilitasyon Şube Müdürü Mehmet Bağdat ile AKK Engelli Meclisi Başkanı Yıldıray Çınar yaptı.
Konuşmasında ortak akıl ve katılımcılık vurgusu yapan Yıldıray Çınar, “Birbirimize güzel gözlerle baktığımız zaman, kol kola girdiğimizde başaramayacağımız hiçbir şey yok. Ankara’da yaşamanın sorumluluğuyla sadece kendi çocuğumuzu değil, Hakkari’deki, Rize’deki özel çocukları da düşünmeliyiz. Bu mesele sadece yerel yönetimlerin değil, ulusal düzeyde bir eylem planının da parçası olmalı” dedi.
Panelin akademik bölümünde, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Tevhide Kargın, “Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Gençlerin Eğitiminde Neredeyiz ve Neler Yapmalıyız?” başlıklı sunumuyla eğitim süreçlerinin gelişim alanlarını değerlendirdi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kasım Karataş ise, “Hak Temelli Yaklaşım Bağlamında Engellilerin Çalışma ve Çalışma Yaşamında Korunma Hakkı” konusunu ele aldı. Karataş, engelli bireylerin haklarının insan hakları çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Çocuk haklarından bahsettiğimizde çocukların insan haklarından, engelli haklarından bahsettiğimizde de aslında insan haklarından söz ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Panelde özel sektör temsilcisi olarak söz alan Eker Süt Ürünleri – Otizmli Bireyler İş Gücünde Proje Yöneticisi Alperen Aşanbuğa, firmanın yürüttüğü istihdam projesini anlattı. Aşanbuğa, “Otizmli bireylerin iş gücüne katılmaları sadece onların değil, iş yerlerinin de zenginleşmesini sağlıyor. Bu projeyle hem toplumsal farkındalık artıyor hem de istihdamda kapsayıcılık gelişiyor” dedi.
"ÇEŞİTLİLİK VE KAPSAYICILIK GELECEĞE YATIRIMDIR"
Programın yürütücülerinden biri olan AKK Yürütme Kurulu Üyesi, Engelli Meclisi Koordinatörü ve aynı zamanda SERÇEV Başkanı Edibe Sinem Ersoy da konuşmaları ve katkılarıyla panele yön verdi. Çeşitlilik ve kapsayıcılığın sadece sosyal değil, aynı zamanda ekonomik fayda da sağladığını vurgulayan Ersoy, “Daha inovatif ve özgüveni yüksek bir toplum inşa etmek istiyorsak, engelli bireylerin ihtiyaçlarına karşılık vermeli, fırsat eşitliğini sağlamak için çaba göstermeliyiz” dedi.
Panele Ankara Kent Konseyi Engelli Meclisi üyeleri, farklı alanlardan sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, engelli bireyler ve aileleri yoğun ilgi gösterdi. Katılımcılar, düzenlenen etkinliği hem farkındalık oluşturma hem de politika yapıcıların dikkatini çekme açısından önemli bir adım olarak değerlendirdi.