Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen dijital entegrasyon çalışmaları tamamlandı. Birinci basamak sağlık hizmetleri, ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri ile dijital olarak entegre edilecek. Yeni sistem, 1 Ocak 2025 itibarıyla tüm Türkiye’de uygulanmaya başlanacak. 

AİLE HEKİMLERİ DOĞRUDAN TETKİK TALEP EDEBİLECEK 

Yeni entegrasyonla birlikte, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezleri, hastanelerle dijital olarak entegre olacak. Aile hekimleri, INR, röntgen, mamografi ve yenidoğan kalça ultrasonografisi gibi tetkikleri doğrudan talep edebilecek. Bu süreçte hastalar, hastaneye herhangi bir poliklinik kaydı yaptırmadan tetkiklerini yaptırabilecek, sonuçlar ise aile hekimlerinin ekranında görüntülenecek. 

MHRS ÜZERİNDEN ÖZEL KONTENJAN 

Aile hekimleri, kendilerine kayıtlı hastalar için Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden özel kontenjanlar oluşturabilecek. Bu kontenjanlar yalnızca aile hekimine kayıtlı hastalar için kullanılabilecek. Hastanelerde yapılan muayene işlemleri, diğer MHRS randevularında uygulanan işlem basamakları ile aynı şekilde gerçekleştirilecek. Aile hekimleri, bir hastayı hastaneye yönlendirdiğinde, kullandıkları sağlık bilgi yönetim sistemi üzerinden sevk veya hekim notu oluşturabilecek. Bu notlar, hastanedeki hekimler tarafından görüntülenebilecek. Benzer şekilde, hastanedeki hekimler de aile hekimlerine değerlendirme notları gönderebilecek ve aile hekimleri bu geri bildirimleri sistem üzerinden görebilecek. 

3 Şubat 2025 Pazartesi Ankara Nöbetçi Eczane Listesi 3 Şubat 2025 Pazartesi Ankara Nöbetçi Eczane Listesi

Laboratuvar tetkikleri için istem yapan aile hekimleri, hastalarına e-Nabız üzerinden özel bir kod oluşturacak. Bu kod, hasta tarafından tetkik sırasında kullanılacak ve işlem kolaylığı sağlayacak. Mamografi ve ultrason hariç olmak üzere, kodlar 3 iş günü içinde kullanılmazsa geçersiz olacak. 

SAĞLIKLI HAYAT MERKEZLERİNE YÖNLENDİRİLECEK 

Aile hekimleri ve hastane hekimleri, hastaları Sağlıklı Hayat Merkezleri'ne yönlendirebilecek. Sağlıklı Hayat Merkezi personeli, danışmanlık faaliyetlerini ve diğer hizmetleri kayıt altına alacak, bu bilgiler ilgili sağlık kuruluşları tarafından görüntülenebilecek. Sağlıklı Hayat Merkezleri personeli, hastaya ait son üç bilgi notunu ve 90 gün içerisinde yapılan tahlil ve tetkik sonuçlarını görüntüleyebilecek. Vatandaşlar ise tüm sağlık bilgilerine e-Nabız profillerinden erişebilecek. 

Kaynak: TÜRKİYE GAZETESİ