Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası (Sağlık-Sen) tarafından gerçekleştirilen “112 Acil Sağlık Hizmetleri Çalışanlarının Çalışma Şartları Saha Araştırması”, acil sağlık çalışanlarının yaşadığı zorlukları ortaya çıkardı. Türkiye genelinde 112 istasyonları ve komuta kontrol merkezlerinden bin 364 çalışan ankete katılım sağladı.

Sağlık Bakanlığı: "Normal doğum fizyolojik bir süreçtir, sezaryen doğum cerrahi bir yöntemdir" Sağlık Bakanlığı: "Normal doğum fizyolojik bir süreçtir, sezaryen doğum cerrahi bir yöntemdir"

ASILSIZ İHBARLAR SAĞLIK SEKTÖRÜNÜ ZORLUYOR

Araştırmanın en çarpıcı sonuçlarından biri, 112 hattına yapılan asılsız çağrıların yoğunluğu oldu. Komuta kontrol merkezlerinde görev yapan çalışanların yüzde 53,1’i, gelen çağrıların en az yüzde 25’inin acil durum içermediğini ya da tamamen asılsız olduğunu belirtti. Aynı şekilde sahada görevli 112 çalışanlarının yüzde 98,7’si, sıklıkla acil olmayan vakalara yönlendirildiklerini ifade etti.

YOL VERMEYEN SÜRÜCÜLER KAZAYA SEBEP OLUYOR

Araştırmaya göre 112 çalışanlarının yüzde 63,2’si, ambulansla vakaya giderken diğer sürücülerin hataları ya da yol vermemesi nedeniyle trafik kazası geçirdiklerini bildirdi. Katılımcıların yüzde 75,1’i, komuta merkezlerinde ve istasyonlarda personel yetersizliğine dikkat çekerek, istihdamın artırılması gerektiğini ifade etti.

Çalışanların yüzde 94,4’ü, yemek ücretlerinin yetersizliğinden şikayetçi oldu. Aynı zamanda istasyonların hijyen ve fiziki koşullarının iyileştirilmesi, istasyon temizliğinin profesyonel personelce yapılması gerektiği ifade edildi. Ayrıca kıyafetlerin mevsim ve bölge koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiği söylendi.

SAĞLIK-SEN’DEN VAKA ELEME SİSTEMİ ÖNERİSİ

Araştırmanın sonuçlarına göre Sağlık-Sen, asılsız vakalar nedeniyle gerçek hastalara ulaşmakta zorlanan 112 ekiplerinin yükünü azaltmak adına “vaka eleme sistemi” önerisinde bulundu. Bu öneriye göre, çağrıların aciliyet derecesine göre puanlandığı bir sistemle, ambulans yönlendirmeleri yapılması gerektiği açıklandı. Sendikadan yapılan açıklamada, “Dişi ağrıyan, dizi sızlayan hastaya ambulans gitmemeli. Aksi halde, kalp krizi geçiren ya da trafik kazası geçiren hastalara ambulans yetişmeyebilir” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA