Eskişehir’in Sivrihisar ilçesinde yer alan Ulu Cami, Anadolu’nun en eski ve en büyük ahşap direkli camilerinden biri olarak dikkat çekiyor. Yüzyıllardır ayakta kalan cami, hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.
TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AHŞAP DİREKLİ CAMİİSİ
Ulu Cami, 1232 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Alaeddin Keykubad’ın döneminde inşa edilmeye başlanmış, 1274’te yapılan onarımla bugünkü halini almıştır. Minaresi 1410’da eklenmiş, mihrabı ise 1440’taki restorasyon sırasında yerleştirilmiştir. Minberinin ise 1924’te yıkılan Sivrihisar Kılıç Mescidi'nden getirildiği biliniyor.
67 AHŞAP DİREK VE ÖZEL TASARIM
Caminin çatısını taşıyan 67 ahşap direk, 1.485 metrekarelik geniş alanda dikkat çekerken, yapısal özellikleriyle de mühendislik harikası olarak öne çıkıyor. Ayrıca, caminin tabanındaki 1,5 metrelik boşluk, halılara güve gelmesini engellemek için tasarlanmış.
Caminin 67 direği, bir rivayete göre Peygamber Efendimizin yaşını ve dört halifeyi simgeliyor. Çatıda bulunan 950 döşemenin ise Nuh Peygamber’in ölüm yaşını temsil ettiği ifade ediliyor.
Sivrihisar Ulu Cami, yalnızca mimarisiyle değil, aynı zamanda taşıdığı sembollerle de büyük bir tarihî öneme sahiptir. Hem geçmişi yaşatıyor hem de günümüze ışık tutuyor.