İngiltere’de NHS Blood and Transplant, Bristol Üniversitesi ve NHSBT Uluslararası Kan Grubu Referans Laboratuvarı araştırmacıları, kan grubu sistemleriyle ilgili önemli bir keşfe imza attı.

1972'de keşfedilen ancak genetik yapısı anlaşılamayan AnWj antijenine dair gizem, yeni tanımlanan MAL kan grubu sistemiyle çözüldü.

Kan Grubu 2

ÇOK NADİR GÖRÜLÜYOR

NHS hematologlarından Louise Tilley, bu keşfin yaklaşık 20 yıllık çalışmaların sonucu olduğunu belirterek, "Bu yeni kan grubu sistemi, nadir hastaların tedavisinde devrim niteliğinde olacak" dedi. MAL kan grubu, daha önce bilinen ABO ve Rh sistemlerine ek olarak insanlarda çok nadir görülen kan gruplarından biri olarak tanımlandı.

Araştırmalarda, AnWj antijeninin yüzde 99,9 oranında insanlarda bulunduğu, ancak nadir bazı bireylerin bu antijene sahip olmadığı ve bu kişilerin kan nakilleri sırasında ciddi risk altında olabileceği keşfedildi. AnWj-negatif olarak adlandırılan bu nadir kan grubu, yanlış kan transfüzyonu durumunda ciddi reaksiyonlara yol açabiliyor.

Kan Grubu 3

Türkiye'de kalp naklinin 56 yıllık yolculuğu: Zorluklardan başarıya Türkiye'de kalp naklinin 56 yıllık yolculuğu: Zorluklardan başarıya

YENİ TEDAVİ YOLLARININ ÖNÜNÜ AÇACAK

Araştırmacılar, yeni keşfedilen MAL kan grubu sayesinde, nadir kan grubuna sahip bireylerin daha güvenli kan nakli alabilmelerine olanak sağlayacak yeni genetik testler geliştirmeyi hedefliyor. Bu buluş, AnWj antijeninin 47. kan grubu sistemi olan MAL’e ait olduğunu gösterirken, nadir görülen bu fenotipin genetik yapısının da anlaşılmasına katkıda bulundu.

Louise Tilley, "AnWj'nin genetik arka planı uzun yıllar boyunca bir gizemdi ve bu keşif, nadir kan grupları konusunda yeni tedavi yollarının önünü açacak" dedi. Araştırma, kan grubu sistemleri hakkında daha fazla bilgi edinmeyi sağlayarak, nadir hastalar için hayat kurtarıcı adımlar atılmasını mümkün kılacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ