Zincir marketlerde, ekmekten simide pastadan böreğe kadar pek çok unlu mamüller ürünlerinin satılması, Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş’ın tepkisine neden oldu. Son zamanda ürün yelpazesini genişleten zincir marketlerde, A’dan Z’ye her ürün raflara koyulmaya başlandı. Bu durum ise pek çok sektörde olduğu gibi unlu mamüller sektöründe de tepkiye yol açtı. 

Zincir Marketler Simitçilik Mesleğini Tehdit Ediyor!  (2)

“SİMİT SİMİTÇİDE YENİR” 

Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne konuşan Ankara Pideciler, Simitçiler ve Çörekçiler Esnaf Odası Başkanı Savaş Delibaş, zincir marketlerin yaygınlaşmasının, küçük esnafı olumsuz etkilediğini dile getirdi. “Bu marketler neredeyse her ürünü satar hale geldi” diyen Delibaş, fiyat artışlarının temel nedenlerinden birinin zincir marketler olduğunu ifade etti. Delibaş açıklamalarında şunlara değindi:  

“Özellikle unlu mamuller satışları, küçük esnafı olumsuz etkiliyor. Örneğin, bir simit artık 12,5 TL’ye satılıyor ve zincir marketlerin kampanyalarıyla rekabet edebilmek neredeyse imkansız hale geldi. Geleneksel anlayışta simit simitçide, yemek ise lokantada yenilir. Ancak bu anlayış devam etmezse, küçük esnaf yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak.” 

Zincir Marketler Simitçilik Mesleğini Tehdit Ediyor!  (3)

HÜRJET’in i̇kinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzünde! HÜRJET’in i̇kinci prototipi yeni boyasıyla gökyüzünde!

“BÜYÜK BALIK KÜÇÜK BALIĞI YUTUYOR” 

Zincir marketlerin her sektöre el atmasıyla birlikte küçük esnafların büyük sorun yaşadıklarını yineleye Delibaş, “Büyük balık küçük balığı yutuyor. Eğer bu satışlar devam ederse, ustalık gerektiren mesleklerin insanlarını bulmak imkansız hale gelecek. Bu durum, çırakların mesleğe ilgi duymamasına neden oluyor çünkü meslek edinmeyi teşvik eden bir sistem bulunmuyor” diye konuştu. 

“ÇIRAK BULAMIYORUZ” 

Simitçilik mesleğinde çırak bulamadıklarını vurgulayan Delibaş, gece çalışma şartlarından dolayı yeni neslin bu mesleği tercih etmediğini ifade etti. Simitçilik mesleğine değinen Delibaş, şunları söyledi: 

“Simitçilik mesleği iki ana kola ayrılıyor. Sokak simidi üretenler ve toptan çalışanlar. Ancak çıraklık sistemi neredeyse tamamen çökmüş durumda. Gece çalışan ustalar için yeni nesil çırak bulmak zor. Gece çalışmanın zorlukları nedeniyle ebeveynler çocuklarını bu mesleğe yönlendirmek istemiyor. Çıraklık yaşı genelde 13-14 civarında başlar ve çırakların mesleği öğrenmesi için erken yaşta başlaması önemli. Ancak günümüzde bu süreç gittikçe zorlaşıyor.” 

ANKARA’DAN EN YAYGIN SEKTÖRLERDEN BİRİSİ: SİMİTÇİLİK 

Ankara’da simitçilik sektörünün yaygın olduğunu ifade eden Delibaş, “Ankara’da bin 350 civarında simit sarayı bulunuyor ve her birinde ortalama 20 kişi çalışıyor. Bu da yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlıyor. Simitçilik sadece Ankara’da yaygın olan ve büyük bir istihdam kaynağı haline gelen bir meslek. Ancak üç harfli olarak adlandırdığımız zincir marketlerin etkisi bu geleneksel mesleği tehdit ediyor.” diyerek açıklamalarını noktaladı. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL