Tarlası Olanlar Dikkat: 20 Eylül Son Gün! Tarlası Olanlar Dikkat: 20 Eylül Son Gün!

Son dönemde birçok ürün ve hizmette ciddi fiyat artışları yaşandı. Akaryakıt, sigara, alkol ve toplu taşıma gibi alanlarda etkilendi. İşte bazı ürünlere gelen zam oranları... 

MAAŞLAR CEPTE ERİDİ 

Akaryakıt fiyatları yüksek oranda artarken, bu değişiklik araç sahiplerinden toplu taşıma kullanıcılarına kadar herkesi etkiledi. Sigara ve alkol fiyatları da yükseldi, bu da tüketicilerin bütçelerinde ek bir yük oluşturdu.

Enerji maliyetleri, özellikle doğal gaz ve elektrik, ciddi bir şekilde artarak ev ve işyeri giderlerini artırdı. Toplu taşıma ücretlerinde yapılan zamlar, günlük yolculukları daha maliyetli hale getirdi. Maaşlar ise bu artışlar karşısında neredeyse eridi, bu da yaşam standartlarını düşürdü. 

Yüzde 30 Zam Geldi Vatandaş Artık Onu Yerken İki Kere Düşünecek

SON DÖNEMİN ZAMLARI 

1 Ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatı yüzde 38 oranında artırıldı. Yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketiciler için elektrik üretimi dışındaki doğalgazın satış fiyatı ise yüzde 33,1 yükseldi. Yılın ikinci yarısında, çeşitli alanlarda önemli fiyat artışları yaşandı. İşte bazı ürün ve hizmetlere gelen zam oranları... 

Ego, Milli Maç Heyecanı Için Seferlerin Uzatıldığını Duyurdu (3)

BÜYÜKŞEHİRLERDE TOPLU TAŞIMA ZAMLANDI

1 Ağustos itibarıyla Ankara'da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi. Yeni tarifeye göre ANKARAY, metro, EGO otobüsleri, ÖHO ve ÖTA'larda tam biniş ücreti 15 TL'den 21 TL'ye, öğrenci biniş ücreti ise 7,5 TL'den 10,5 TL'ye yükseltildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) temmuz ayında toplu taşıma ücretlerine yüzde 13 zam yaptı. Güncel tarifeye göre, tam elektronik bilet 17,70 TL'den 20 TL'ye, öğrenci bileti ise 8,64 TL'den 9,76 TL'ye yükseldi.

Yüzde 25 Kira Sınırı Bitiyor Mu, Kira Sözleşmelerinde Yeni Dönem... 2

KİRA'DA YÜZDE 25 SINIRI KALKTI 

Kira artışı için uygulanan yüzde 25'lik sınır kaldırıldı. Artık kira artışları enflasyona bağlı olarak belirlenecek. Bu sınırlama, kiracıların artışlara karşı korunmasını sağlasa da, aynı zamanda kira piyasasında dengesizliklere ve bazı bölgelerde düşük kira artışlarına yol açabiliyordu. Yeni düzenlemeyle birlikte, kira artışlarının enflasyon oranlarına göre belirlenmesi, piyasada daha dinamik ve esnek bir fiyatlandırma mekanizması sunacak.

AKARYAKIT CEP YAKACAK 

Temmuz ayında yapılan ÖTV zammı ile birlikte akaryakıt fiyatlarına önemli artışlar getirildi. Benzin, motorin ve LPG fiyatlarına uygulanan zamlar, üretici enflasyonu oranında belirlendi.

Dogal Gaz Zam

ELEKTRİK TARİFELERİNE DE ZAM YAPILDI 

Elektrik tarifelerine de zam yapıldı. Mesken aboneleri için yüzde 38, tarımsal faaliyetler için yüzde 30, özel hizmetler sektörü için ise yüzde 20 ila yüzde 38 arasında değişen oranlarda artış gerçekleşti.

YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI 500 TL'YE ÇIKARILDI

Öte yandan, sigara ve alkol fiyatlarına, TÜİK verilerine ve ÖTV düzenlemelerine göre yüzde 19,49 oranında zam geldi.Ayrıca yurt dışına çıkış harcı 150 TL'den 500 TL'ye yükseldi. Ocak ayında yeni değerleme oranlarına göre tekrar güncellenecek.

Muhabir: ZEYNEP PAMUK