Yasaklara rağmen Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi'deki, Diwali ışık festivali kutlamaları sırasında patlatılan havai fişekleri kentin dünyanın en kirli havası seçilmesinde büyük rol oynadı.
Yeni Delhi’nin hava kalitesi indeksini (AQI) 348’e yükselterek tehlikeli sınırın da ötesine taşıdı. Hava kirliliğinin kritik seviyelere ulaşmasıyla, şehirde yoğun bir sis tabakası oluştu; birçok Delhi sakini ise dışarıda maske takmak zorunda kaldı. Hindistan’ın kuzeyindeki çiftliklerde hasat sonrası tarımsal atıkların yakılması da durumu kötüleştiren bir diğer etken olarak gösterildi.
HAVA KALİTESİ ÖLÇÜTÜ 'TEHLİKELİ' OLARAK SINIFLANDIRILDI
Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği hava kalitesi ölçütlerine göre, AQI’nin 301-500 aralığında olması "tehlikeli" olarak sınıflandırılıyor. Ancak Diwali gibi büyük kutlamalar, Hindistan genelinde hava kirliliğini artırmaya devam ediyor. Hükümet, bu dönemde havai fişek kullanımını yasaklasa da, Hindu topluluğu geleneklerini yaşatmak adına yasağa uymuyor.
Yasakları ihlal edenler için hapis cezası öngörülmesine rağmen havai fişek gösterileri sürüyor. Yerel yönetimler, kış ayları boyunca hava kalitesini artırmak için daha sıkı denetim yapmayı hedeflerken, Yeni Delhi halkı da temiz hava ihtiyacının her geçen gün daha da acil hale geldiğini belirtiyor.