Geçtiğimiz seneye göre bu sene yağışlar daha az oldu. Yağışların az olması beraberinde kuraklığı tetikledi. Ancak yağışların az olması çiftçileri etkileyerek mahsulün verimini düşürmesi gibi sonuçları doğurdu.
Son zamanlarda yurdumuzu esiri altına alan yağışlı havaların yavaş yavaş yurdu terk etmesi ile birlikte Uzman Prof. Dr. İsmet Başer çiftçilere uyarıda bulundu. Uzman Başer yağışlar toprakta muhafaza edilip sudan tasarruf edilebileceğini vurgulayarak, ‘’ Topraklarımızın organik madde düzeyi ne yazık ki oldukça düşük. Yani neredeyse yüzde birin altında. Organik maddeyi yüzde ikinin üzerine çıkarmamız lazım’’ ifadelerini kullandı.
Toprağın hazır hale getirilmesini vurgulayan Uzman Başer, çiftçilerin her zaman yaptığı alışkanlıkları bir kenara bırakıp iklim ve toprak şartlarına göre ekim yapılması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. İsmet Başer, yaptığı açıklamada, ‘’ Toprak ya otları yok etmek ya da anızların toprak altına girmesini sağlamak için sürülür ama biz hasat ettikten sonra gelecek yıl ayçiçeği ekeceğiz diye toprağı 6 ay önceden işliyoruz. Yüzeyini açık bırakıyoruz bu toprak rüzgar erozyonuna uğruyor ve topraktaki su da uçup gidiyor. Su kaybının engellenmesi için toprağın az işlenmesi, toprağın yapısına göre ve arkasından ekilecek ürüne göre toprak işleme yapmamız gerekiyor."dedi