Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda artan doğal afetlerin tarımsal üretimde ciddi kayıplara yol açtığını belirterek, çiftçilerin üretimde kalabilmesi için acil destek ödemelerinin yapılması gerektiğini söyledi.
Bayraktar, yaptığı basın açıklamasında, doğal afetlerin sayısı ve şiddetindeki artışa dikkat çekti. “2023 yılında yaşanan doğal afetlerin sayısı son 10 yıla göre üç kat artarak bin 475’e ulaştı. 2024 yılının ilk sekiz ayında ise 900 doğal afet meydana geldi. Bu durum, özellikle doğa koşullarına bağlı üretim yapan çiftçilerimizi olumsuz etkiliyor” dedi.
Bayraktar, afetlerden en çok etkilenen iller arasında Samsun’un Bafra, Çanakkale’nin Biga, Antalya ve Mersin’i örnek gösterdi. Ağustos ve eylül aylarında Bafra’da yaşanan sel felaketinin, karnabahar, brokoli ve lahana gibi ürünlerde büyük zarara neden olduğunu ifade eden Bayraktar, Çanakkale’nin Biga ilçesinde ise 45 bin dekar çeltik arazisinin dolu nedeniyle tamamen kullanılamaz hale geldiğini vurguladı.
ÇİFTÇİLER İÇİN ACİL DESTEK ÇAĞRISI
“Sel ve dolu nedeniyle ürünlerimiz su altında kaldı, çiftçilerimiz büyük zarar gördü. Ancak aradan geçen süreye rağmen, bu yaraların sarılması için henüz somut bir adım atılmış değil” diyen Bayraktar, geciken desteğin çiftçilerin üretimden kopmasına yol açabileceğini belirtti.
Antalya ve Mersin’deki şiddetli yağış ve fırtınaların seralara büyük zarar verdiğini belirten Bayraktar, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği açısından bu durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Türkiye’de örtü altı tarımın yüzde 65’inin bu iki ilde yapıldığını hatırlatarak, “Seraları vuran afetler yalnızca üretimi değil, tüketici fiyatlarını da olumsuz etkiliyor. Bu yüzden devlet desteği artırılarak, tarım sigortası primleri çiftçilerimiz için daha erişilebilir hale getirilmelidir” dedi.
Bayraktar, doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin üretimden kopmasının, ülkenin gıda güvenliğini tehdit edebileceğini vurguladı. “Gıda enflasyonunun önüne geçmek ve tarımsal üretimi sürdürülebilir kılmak için çiftçilerimize zamanında ve yeterli destek verilmelidir. Geç verilen destek, çiftçimiz için destek değildir” dedi.