Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde, Ankara, Konya ve Aksaray illerinin kesişim noktasında bulunan Tuz Gölü, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyor. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından ikinci büyük gölü olan ve uzaydan dahi görüntülenen Tuz Gölü için tehlike çanları çalıyor. İklim krizine dair açıklamalarda bulunan savaş muhabiri Coşkun Aral, küresel ve yerel ölçekte iklim değişikliğinin etkilerini değerlendirdi. Aral, Tuz Gölü’yle ilgili ise çarpıcı ifadeler kullandı.
GÖRDÜKLERİ KARŞISINDA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRADI
Coşkun Aral geçmiş yıllardaki en büyük ideallerinden bir tanesinin Bering Boğazı’nı geçmek olduğunu söyledi. Yaptığı uzun araştırmalar sonucunda Alaska üzerinden Bering Boğazı’na gittiğini ifade eden Aral, buz kütleleri ile karşılaşmayı hayal ederken, karşılaştığı manzara ile hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Aral, “Aşağı yukarı 200 km'lik bir boğazdan bahsediyorum. O iki yakadan bir bozul kütlesiyle geçiş sağlanabilir diye gittiğimde bir hayal kırıklığı ile karşılaştım. Buz kütleleri yoktu. Sadece eğilmekte olan buzullar vardı” dedi. Bu durumun nedeninin küresel ısınma olduğunun altını çizen Aral, kendi ülkemizde de bu ve benzeri durumlarla karşılaşıldığını söyleyerek Tuz Gölü’nü işaret etti.
"TUZ GÖLÜ'NÜN ŞEKLİ DEĞİŞTİ"
“Ben Tuz Göl'üne çok meraklı bir gazeteciyim. Çocukluğumdan beri Tuz Gölü’nde fotoğraflar çekmişimdir” diyen Aral, Tuz Gölü’nün uzaydan görüntüsünün nasıl gözüktüğüne dair, NASA'nın 1960'lı yıllardan günümüze kadar uzanan fotoğraflarına baktığını söyledi. Fotoğrafları inceledikten sonra gölün bilindik şeklinin değişmiş olduğunu söyleyen Aral, “Tuz Gölü’nün geçmişteki görüntüsünü günümüzdeki ile kıyasladığımızda gölün şekli şu anda şu anda 3'te 1’i” dedi. Tuz Gölü’nün şeklinin değiştiğini, ufuktan dahi bakıldığında fark edildiğini söyleyen Aral, bu duruma neden olan etkenlerin, insandan kaynaklı nedenler ve iklim değişikliğinin etkisi olduğunun altını çizdi.