T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi, Polatlı Postası İnternet Haber Sitesi’ne verdiği özel röportajda, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ortaya çıkış hikayesini, tasarruf tedbirleri kapsamında Kültür Yolu Festivali organizasyonunun işleyişi ve festivelin 2028 yılı hedeflerini anlattı.

Keçiören’de 23 Nisan coşkusu başladı Keçiören’de 23 Nisan coşkusu başladı

Kültür Yolu Festivali Hız Kesmeyecek Perde Arkasındaki Isim Konuştu

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri, ilk kez 2021 yılında Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ile başladı ve Atatürk Kültür Merkezi’nin 29 Ekim’deki açılışı ile daha da geniş bir kitleye ulaştı. Her yıl farklı şehirlerde düzenlenen festival, konserlerden atölyelere, söyleşilerden sergilere kadar binlerce etkinlik ile sanatseverleri yüzlerce sanatçıyla buluşturuyor. 2025 yılında da hız kesmeden devam eden festival, 5 Nisan itibarıyla Adana’da start aldı ve Kasım ayına kadar çeşitli şehirlerde kültür rüzgarı estirecek.

KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Kültür Yolu Festivali'ne ilişkin haber sitemize konuşan Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi, festivalin ortaya çıkış hikayesini anlattı. Terzi, projenin ilk tohumlarının Kültür ve Turizm Bakanı ile İstiklal Caddesi’nde yapılan bir yürüyüş sırasında atıldığını belirtti. O dönemde AKM, Atlas ve Emek sinemalarının restorasyon çalışmaları devam ederken, Galata Kulesi ve Galataport projeleri de bölgenin dönüşümüne katkı sağlıyordu. Terzi, bu büyük aksı kültürle buluşturma fikriyle “Kültür Yolu” kavramının doğduğunu ve zamanla 20 şehirde düzenlenen bir festival zincirine dönüştüğünü ifade etti. Terzi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Kültür Yolu Festivali tam 5 yıl önce Bakanımızla İstiklal Caddesi'nde yürürken konuşmaya başladığımız bir proje oldu. O dönemde Atatürk Kültür Merkezi'nin inşaatı, Atlas Sineması, Emek Sineması'nın restorasyonu, Tarık Zafer Tunayan'ın restorasyonu, Galata Kulesi'nin restorasyonu devam ediyordu. Ayrıca, Galata Port'un yapımı sürüyordu. Yani orada aslında büyük bir aks vardı. Bizde, restorasyon ve renovasyonla insanları nasıl tanıştırırız? düşüncesi oluştu ve Kültür yolu hikayesi ve ismi aslında böyle ortaya çıktı. Bu sohbet yapılırken açıkçası hiç 20 şehre gider, bölgelere yayılır diye bir planlama yoktu ama yıllar geçtikçe dört şehre yayıldı. Sonra şehir sayısı arttıkça bu talebi getirdiğini gördük. şehirlerin turizm ekonomisine de bir katkı sağladığını gördük, kültürel anlamda şehirleri desteklediğini gördük. Bu anlamda çok güzel diri ve kültür hayatını yukarıya çeken bir proje."

TASARRUF TEDBİRLERİ KONUSUNDA ELEŞTİRİLERİN ODAĞI OLMUŞTU

Kültür Bakanlığının Kültür Yolu Festivali kapsamında düzenlediği etkinlikler, “tasarruf tedbirleri” kararının açıklanması sonrasında eleştirilere neden olmuştu. Tasarruf Tedbirleri kapsamında Kültür Yolu Festivali'ni değerlendiren Terzi, Kültür Yolu Festivali'nin devletin kültürle ilgili tüm birimlerinin katılımıyla, özel sektör ve sanat insanlarının da desteğiyle büyüyen bir yapı olduğunu belirtti. Terzi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Kültür Yolu Projesi kendi hikayesini yaratıyor, paydaşlarla büyüyen bir proje. Paydaşlar gelip kendi işlerini yapıyorlar. Bizim de birimlerimiz bu işin içerisinde. Zaten Bakanlığın en büyük işi kültür işini yaymak. Devlet tiyatroları, devlet opera balesi, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Kütüphaneler Genel Müdürlüğü, Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, Sinema Genel Müdürlüğü, Telif Hakları Tika, Yunus Emre, Yurtiçi Türkler Başkanlığı da bakanlığımıza bağlı yerler. Bunlar da etkinlikler yapıyorlar. Onun dışında paydaşlarımız katılıyor özel sektörden kültür sanat insanları. bunların hepsi zaten bu işin bir parçası. Dolayısıyla kendi işini yürüten bir proje."

35 ŞEHİR HEDEFİYLE YOLA DEVAM EDİLİYOR

Festivalin yıllar içinde şehir ekonomilerine ve kültürel yaşamlarına olan katkısının fark edilmesiyle büyümenin kaçınılmaz hale geldiğini söyleyen Terzi, 2028 yılına kadar her yıl 5 yeni şehrin eklenmesiyle toplamda 35 şehirde festival düzenlemeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ