Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği gibi kurumlar tarafından göç araştırmaları verileri yayımlanıyor. Bu verilere göre, Türkiye'den göç edenlerin çoğunluğunu gençler oluştururken, bu gençlerin büyük bir kısmının ise yurt dışında yaşamayı tercih ettiği görülüyor.

Ayrıca polatlıpostası.com'un gençlerle yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda, gençlerin ilk tercihinin yurt dışı olduğu ve üniversite eğitimi yerine kısa yoldan ticarete atılmak istedikleri görüldü.

TÜRKİYE'DEN EN ÇOK GENÇLER GÖÇ EDİYOR 

TÜİK'in 2023 yılında yayımladığı verilere göre, 2021 yılında Türkiye'den yurt dışına göç eden kişi sayısı 287 bin 651 olarak görülüyor. Önceki yıla göre bu rakamda yüzde 31,6'lık bir azalma yaşanırken,  Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yurt dışına göç ettiği sayılar 2020 yılına göre 25.793 kişi arttığı ve  bu da yüzde 33'lük bir artışı temsil ettiği kaydediliyor. 

Türkiye'den göç eden nüfusun yaş grupları incelendiğinde önemli tespitler ortaya çıktı. 2021 yılında en fazla göç edenlerin yüzde 14,4'ü 25-29 yaş grubunda yer aldı. Özellikle 20-29 yaş aralığında ise toplam göç edenlerin yüzde 26'sını oluşturdukları görüldü. Bu demografik grup içinde 74.761 kişi yurt dışına çıkış yaptı.

Tüi̇k Açıkladı İşsizlik Oranında Gerileme Var!   (2)

GENÇ NÜFUS YURT DIŞI İSTİYOR 

Üstelik, son üç yılda (2019, 2020 ve 2021) yurt dışında yaşamayı tercih eden gençlerin sayısı toplamda 286 bin kişiye ulaştı. Bu veriler, genç nüfusun yurt dışı deneyimini arama eğiliminde olduğunu ve göç edenlerin çoğunun bu yaş gruplarından oluştuğunu gösteriyor. 

Tuik Ocak Ayi Issizlik Rakamlari

"GELİR DAĞILIMI EŞİT DEĞİL"

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği'nin 2021 yılı Türkiye Gençlik Araştırması'na göre, 18-25 yaş arası gençlerin büyük çoğunluğu (yüzde 82,9), Türkiye'de gelir dağılımının dengesiz ve eşit olmadığını belirtiyor. İşsizlik konusunda ise gençler, liyakat eksikliğini işsizlik oranlarının birinci nedeni olarak görüyor.

Araştırmada katılımcılara mutluluk ve memnuniyetleri de sorulduğunda, gençlerin yüzde 55,2'si şimdiki yaşamlarından ne tam olarak mutlu ne de mutsuz olduklarını ifade ederken, yüzde 25,8'i ise şu anki hayatlarından mutsuz olduklarını belirtiyor. Bu sonuçlar, gençler arasında gelir dağılımı, işsizlik ve yaşam memnuniyeti konularının önemli birer tartışma başlığı olduğunu gösteriyor.

TÜİK işsizlik oranını açıkladı! 193 bin kişi daha iş bulmuş.. (1)

"YAŞAM KOŞULLARI DAHA İYİ" 

Gençlere yöneltilen "Türkiye’de mi yoksa başka bir ülkede mi yaşamak istersiniz?" sorusuna yüzde 72,9'u başka bir ülkede yaşamak istediğini belirtti. Bu gençlerin tercih ettiği ilk ülkeler arasında Almanya, İngiltere, Fransa, ABD ve Kanada yer alıyor. Başka bir ülkede yaşama isteğinin en önemli nedeni ise yüzde 32,4 ile "Oradaki yaşam koşullarının Türkiye'dekinden daha iyi olması" olarak öne çıkıyor.

TÜİK işsizlik oranını açıkladı! 193 bin kişi daha iş bulmuş.. (3)

"GENÇLERDE TİCARET VE İŞ KURMA, ÜNİVERSİTEYE TERCİH EDİLİYOR"

Ayrıca polatlıpostası.com'un gençlerle yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin ekonomik durumu göz önünde bulundurulduğunda, gençlerin tercihlerinin yurt dışı yönlü olduğu ve bu tercihin Ankara Ulus'ta yapılan görüşmelerde netlik kazandığı görüldü. Gençler, üniversite eğitimi yerine daha hızlı bir şekilde ticarete atılmak istediklerini ifade etti. Türkiye'deki ekonomik koşulların zorluğu nedeniyle yurt dışında yaşam ve iş fırsatları arayışında oldukları belirtilirken, bazıları için ticaret ve iş kurma hedefleri üniversiteye gitme arzusunun önüne geçiyor.