Her yıl 14 Kasım’da düzenlenen Dünya Diyabet Günü, diyabet hastalığına karşı küresel bir farkındalık kampanyası olarak, milyonlarca insanın hayatını etkileyen bu “sessiz pandemi”ye dikkat çekiyor. Özellikle tip 2 diyabet vakalarının hızla arttığı dünyada, uzmanlar hastalığın büyük oranda önlenebilir olduğunu belirtiyor. Ancak Türkiye, Avrupa’daki en yüksek diyabet artış hızına sahip ülke olarak, dünya ortalamasının iki katına ulaşan oranlarıyla kritik bir noktada bulunuyor.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı verilerine göre 12 milyonu bulan diyabetli nüfusun, yaklaşık 9 milyonu ilaç tedavisi altında. 3 milyon kişi ise diyabetli olduğunu bilmeden hayatını sürdürüyor. Dahası, 1,7 milyon kişinin insülin kullanmak zorunda olduğu ülkemizde, 90 bin çocuk da diyabetle mücadele ediyor. Bu rakamların yanı sıra, diyabetin gizli kalmış bir boyutu daha var: Yüksek tansiyon, kalp krizi, böbrek yetmezliği ve körlük gibi birçok ölümcül rahatsızlıkta diyabet başlıca nedenlerden biri.

Gençler için sıcak bir dokunuş: “Gençlik Sofraları” projesi başlıyor! Gençler için sıcak bir dokunuş: “Gençlik Sofraları” projesi başlıyor!

TÜRKİYE'DE 12 MİLYONA YAKIN DİYABETLİ NÜFUS VAR 

Diyabet, genellikle ileri evrelere kadar semptom vermeyen, sessiz seyreden bir hastalık olarak biliniyor. Erken fark edilmemesi ise hastalığın yönetimini ve tedavi sürecini daha karmaşık hale getiriyor. Oysa uzmanlara göre diyabet, dünya genelinde en yüksek ölüm oranlarına yol açan 5 hastalık arasında ilk sırada yer alıyor. Koroner kalp hastalıkları, felç, kronik böbrek rahatsızlıkları ve amputasyon vakalarında en büyük etken olan diyabet, yalnızca bireysel sağlığı değil, toplumsal refahı da tehdit ediyor.

Diyabetin yükselen tehdidiyle başa çıkmak için ülkeler seferber olurken, Türkiye’nin tedavi ve farkındalık çalışmaları ne yazık ki 20 yıl geriden geliyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu, her yıl Dünya Diyabet Günü’nde, küresel diyabet artışına dikkat çekmek için kampanyalar düzenliyor. Ülkemizde diyabet taramaları, eğitim programları, spor etkinlikleri gibi farkındalık çalışmaları yapılsa da, giderek artan hasta sayısı ve tedavi süreçlerindeki eksiklikler, sorunun ciddiyetini koruduğunu gösteriyor.

Dünya Diyabet Günü’nde uzmanlar, bireyleri yaşam tarzlarını gözden geçirmeye, düzenli sağlık kontrolleri yaptırmaya ve diyabetin sessiz ilerleyişini ciddiye almaya davet ediyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN