Ankara Büyükşehir Belediyesince hizmet veren Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi, sokakta çalışan veya sokakta çalışma riski taşıyan çocuklara umut olmaya devam ediyor. İlk açıldığı yıllarda zabıta eşliğinde sahada faaliyet gösteren merkez, trafik ışıklarında ya da sokaklarda çalışan çocukları tespit edip aileleriyle iletişime geçerek çocukları eğitim hayatına kazandırmayı hedefliyordu. Bugün ise daha geniş bir yaklaşımla, sokakta çalışmaya sürüklenme ihtimali olan çocuklara yönelik önleyici hizmetler sunuyor. 

‘Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi’, Çocukları Eğitime Kazandırıyor!  (1)

“DEZAVANTAJLI BÖLGEDEKİ OKULLARDA ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLÜYOR” 

ABB Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Önder Yanmaz, Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi’nin günümüzdeki çalışma prensipleri hakkında bilgi verdi. Yanmaz, merkezde yürütülen çalışmaları şu sözlerle özetledi: 

“Sokakta Çalışan Çocuklar Merkezi, geçmişte olduğu gibi bugün de benzer bir konseptte hizmet vermeye devam ediyor. Ancak günümüz koşullarında, emniyetin sahada daha etkin rol alması ve Aile Bakanlığı'nın çocuklara yönelik daha aktif politikalar geliştirmesi sayesinde, çalışmalarımız sokakta çalışmaya sürüklenme ihtimali olan çocuklara odaklanmış durumda. 

İnşaat sektöründe kurallara uymayan firmalara ceza yağdı İnşaat sektöründe kurallara uymayan firmalara ceza yağdı

Bu bağlamda, dezavantajlı bölgelerdeki okullardan gelen başvurularla hareket ediyoruz. Okul idareleri, rehber öğretmenler ve sınıf öğretmenlerinin bize yönlendirmesiyle, sokakta çalışma riski taşıyan çocuklar için çeşitli hizmetler sunuyoruz. Örneğin, okul idaresinin talep ettiği matematik dersi gibi akademik destek sağlayabiliyoruz ya da kültürel faaliyetler kapsamında ahşap boyama ve ebru sanatı gibi etkinlikler sunuyoruz. Bu hizmetlerin içeriği, bizim mesleki envanterimizle okuldan gelen talebin ortak bir noktada buluşmasıyla belirleniyor.” 

“ÖĞRENCİLER ÖZEL SERVİSLERLE OKULLARDAN ALINIYOR” 

Dezavantajlı bölgelerdeki okullarla iş birliği yapan merkez, okul idareleri, rehber öğretmenler ve sınıf öğretmenlerinden gelen başvurularla hareket ediyor. Bu kapsamda, sokakta çalışma riski taşıyan çocuklara akademik destek ve kültürel etkinlikler sunuluyor. Ayrıca çocuklar, ABB tarafından tahsis edilen servisler ile merkezlere getiriliyor. Yanmaz işleyiş hakkında şunlara değindi: 

"Burada belirlenen programlar doğrultusunda çeşitli eğitimler ve etkinlikler düzenliyoruz. Günün sonunda, çocukları tekrar okullarına bırakarak sosyal hayata entegrasyonlarını destekliyoruz. Amacımız, sokakta çalışmaya sürüklenme riskini en aza indirerek çocukların eğitimle bağını güçlendirmek.” 

AİLELERE YÖNELİK DESTEKLERDE DEVAM EDİYOR 

Merkez yalnızca çocuklara değil, ailelerine yönelik destek çalışmalarıyla da dikkat çekiyor. Çocukların merkezde geçirdiği süre zarfında sosyal servis birimleri tarafından yapılan tespitlerle ailelerin ekonomik veya sosyal sorunları belirleniyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Önder Yanmaz, konuya dair şu ifadelere yer verdi: 

“Merkezimizde aynı zamanda sosyal servis birimlerimiz de aktif rol alıyor. Çocuklar merkezimizdeyken yapılan tespitler doğrultusunda, ailelerine yönelik destekler de sağlıyoruz. Örneğin, ekonomik yoksulluk gibi bir durum tespit edildiğinde, diğer ilgili müdürlüklerle iş birliği yaparak aileyi uygun yardım hizmetlerine yönlendiriyoruz. Sokakta çalışmaya sürüklenme riski taşıyan çocukların eğitimle bağını koparmaması için özel çalışmalar yürütüyoruz. Kültürel etkinlikler ve arkadaş gruplarıyla yapılan aktivitelerle, okulu daha cazip hale getirmeyi hedefliyoruz. Böylece çocukların okula bağlılığını artırıyor ve sosyal çevrelerini güçlendiriyoruz.” 

Merkezin önceliğinin çocukların hem eğitimlerini hem de sosyal hayatlarını destekleyerek sokakta çalışma riskinden uzak tutmak ve ailelerinin ekonomik sorunlarına çözüm üretmek olduğunu yineleyen Yanmaz, "Bu süreçte, okul idareleri ve diğer ilgili birimlerle yakın iş birliği içinde çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 

Muhabir: SEMA TÜRKEL