Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını yayınladı. Raporda, Türkiye genelinde yoksulluk oranı %21,7 olarak belirlenirken, en yoksul illerin Kastamonu, Çankırı ve Sinop olduğu ortaya çıktı. Bu üç il, aynı coğrafi hatta yer almasıyla dikkat çekiyor.

Yüksek enflasyonun etkisiyle yoksulluk oranları artarken, en düşük emekli maaşı ve asgari ücretin açlık sınırının altında kalması, yoksulluğu Türkiye'nin önemli sorunlarından biri haline getirdi. TÜİK'in raporu, bu sorunun boyutlarını gözler önüne seriyor.

İstanbul'da Yoksulluk Oranı Yüksek

Raporda, İstanbul'un da içinde bulunduğu TR10 bölgesinin Türkiye'nin en yoksul bölgelerinden biri olduğu belirtiliyor. Yoksulluk oranı %21,7 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan TRA2 bölgesi de İstanbul ile aynı oranda yoksullukla mücadele ediyor.

Yoksulluğun En Az Olduğu Şehirler

Yoksulluk oranının en düşük olduğu bölgeler ise %10,4 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'in bulunduğu TRC1 bölgesi, %12,9 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'in bulunduğu TRC3 bölgesi ve Şanlıurfa ile Diyarbakır illerini kapsayan TRC2 bölgesi oldu.

Deprem Felaketi Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye'yi Etkiledi

KKTC’de asgari ücrete üçüncü zam yapıldı! Yeni tutar 35.188 TL KKTC’de asgari ücrete üçüncü zam yapıldı! Yeni tutar 35.188 TL

Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin yer aldığı TR63 bölgesinde ise deprem felaketi nedeniyle alan uygulaması yapılamaması, bu bölgedeki yoksulluk oranının tespitini engelledi.

TÜİK'in raporu, Türkiye'deki yoksulluk sorununu bir kez daha gözler önüne sererken, hükümetin bu soruna yönelik çözüm üretmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi