Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz ve ekibinin Türkiye’nin farklı illerinde yürüttüğü 5 yıllık bilimsel araştırma, mantar bilimi dünyasında heyecan yarattı. Araştırma sonucunda, dünya genelinde Entoloma türüne ait 4 yeni mantar keşfedilerek, Türkiye’nin bu cinse ait tür sayısı 61’den 65’e yükseldi.
Doç. Dr. Oğuzhan Kaygusuz, Isparta, Denizli, Muğla, Burdur, Adıyaman ve Şanlıurfa’da toplanan mantar örneklerini DNA barkod analizleriyle inceledi. Elde edilen bulgular, uluslararası bilim insanlarıyla birlikte değerlendirilerek, dünya mikoloji literatürüne kazandırıldı.
YENİ KEŞİF YAYIMLANDI
Araştırma sonucunda, Adıyaman ve Denizli’den toplanan örneklerin “Entoloma brunneofibrillosum”, Burdur’dan elde edilenlerin ise “Entoloma humidiphilum” ve “Entoloma ochraceodiscum” olduğu tespit edildi. Ayrıca Denizli, Adıyaman ve Şanlıurfa’dan alınan mantarların “Entoloma colchicum” türüne ait olduğu belirlendi. Bu keşifler, Alman Mikoloji Derneği’nin saygın bilimsel yayını “Mycological Progress” dergisinde yayımlandı.
Türkiye’nin biyolojik zenginliğini korumanın ve tanıtmanın önemine dikkat çeken Kaygusuz, “Dünyada 2 bin, Avrupa’da 400 türle temsil edilen Entoloma cinsine ait ülkemizde şimdiye kadar yeni bir tür tanımlanmamıştı. Bu başarıyla, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine katkı sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi.
Daha önce yalnızca Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yetişen ve “Volvarille Turcica” adıyla tescillenen beyaz bir mantar türünü keşfeden Kaygusuz, yeni keşifleriyle Türkiye’nin biyolojik zenginliklerini dünyaya tanıtmaya devam ediyor.