Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte pek çok şey değişti. Özellikle yeni nesil çocuklar, teknolojinin içine doğdu ve bu durum, onların oyun alışkanlıklarını da köklü bir şekilde etkiledi. Eskiden sokakta, parkta ve bahçede oynanan oyunlar, yerini bilgisayar, telefon ve tabletlerin başında oynanan dijital oyunlara bıraktı.

Çocukların En Fazla Tercih Ettiği Dijital Oyunlar (2)

Yıllık ortalama gelir dağılımında Ankara ikinci sırada Yıllık ortalama gelir dağılımında Ankara ikinci sırada

Günümüzde dijital oyunlar, çocukların günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline gelirken Uzmanlar, bu durumun oyun bağımlılığına yol açabileceği konusunda ebeveynleri uyarıyor. Türkiye'de yapılan bir araştırma, çocukların günlük ortalama 3-4 saatini ekran başında geçirdiğini ve bu sürenin büyük bir bölümünün oyun oynayarak harcandığını ortaya koydu.

EN ÇOK OYNANAN OYUN TÜRÜ BELLİ OLDU

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması kapsamında 6-15 yaş grubundaki çocuklar üzerinde yapılan çalışmalarda, çocukların en çok oynadığı dijital oyun türleri açıklandı. TÜİK'in yaptığı açıklamaya göre, düzenli dijital oyun oynadığını belirten 6-15 yaş grubundaki çocukların %54,3'ü savaş oyunlarını, %52,0'si macera/aksiyon oyunlarını, %41,8'i strateji oyunlarını, %27,5'i simülasyon oyunlarını ve %26,5'i spor oyunlarını oynadığını belirtti. Rol yapma oyunları ise %19,1 ile en az oynanan oyun türü oldu.

Çocukların En Fazla Tercih Ettiği Dijital Oyunlar (3)

CİNSİYETE GÖRE OYUN TERCİHLERİ

Dijital oyun oynama alışkanlıkları cinsiyete göre incelendiğinde, 6-15 yaş grubundaki erkek çocukların %68,4 ile en fazla savaş oyunlarını oynadığı, kız çocuklarının ise %44,3 ile en çok macera/aksiyon oyunlarını tercih ettiği görüldü. Araştırma, dijital oyun oynayan erkek çocuk oranının, kız çocuk oranından daha fazla olduğunu gösterdi. 6-15 yaş grubundaki erkek çocukların dijital oyun oynama oranı %46,1 iken, kız çocuklarının oranı %25,4 olarak kaydedildi.

DİJİTAL OYUN OYNAMA SÜRELERİ

Dijital oyun oynama süresi de erkek çocuklarda daha fazla oldu. Düzenli dijital oyun oynadığını belirten 6-15 yaş grubundaki çocukların %94,7'si hemen her gün veya haftada en az bir defa dijital oyun oynadığını beyan etti. Erkek çocukların %96,2'si ve kız çocukların %91,8'i düzenli olarak dijital oyun oynadığını belirtti. Hafta içi erkek çocuklar günde ortalama 3 saat 2 dakika, kız çocuklar ise 2 saat 18 dakika dijital oyun oynarken; hafta sonu bu süre erkek çocuklar için 2 saat 59 dakika, kız çocuklar için ise 2 saat 11 dakika olarak kaydedildi.

Uzmanlar, çocukların dijital oyun bağımlılığından korunması için ebeveynlerin ve öğretmenlerin bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Oyun bağımlılığının önlenmesi için çocukların fiziksel aktiviteler ve sosyal etkinliklere yönlendirilmesi öneriliyor.

Muhabir: KÜBRA AÇIKGÖZ