İngiliz The Economist dergisi, Türkiye'deki gelir eşitsizliğine dikkat çeken bir analiz yayınladı. Analizde, lüks tüketimin doruk noktasına ulaştığı, buna karşın enflasyon nedeniyle düşük ve orta gelirli sınıfların satın alma gücünün eridiği vurgulandı. 

İsviçreli banka UBS'in yayınladığı Küresel Servet Raporu'na göre, Türkiye 2022-2023 yılları arasında kişi başına düşen servetini yaklaşık yüzde 158 oranında artırarak bu alanda en fazla artış gösteren ülke oldu. Ancak The Economist'in analizinde, bu servet artışının toplumun geniş kesimlerine yansımadığı, aksine gelir uçurumunun derinleştiği ifade edildi. 

“TÜRKİYE’DE ZENGİN DAHA ZENGİN, YOKSUL DAHA YOKSUL” 

"Türkiye’de zengin daha zengin, yoksul daha yoksul" başlıklı yazıda, İstinye Park gibi lüks alışveriş merkezlerinde hareketliliğin arttığı, Michelin yıldızlı restoranlar ve yat limanlarının dolup taştığı belirtilerek, lüks tüketimde yaşanan patlama ele alındı. Bununla birlikte, düşük ve orta gelirli sınıfların enflasyon ve yüksek faiz oranları nedeniyle ciddi ekonomik zorluklar yaşadığına vurgu yapıldı. Yazıda, TL’nin dolar karşısında yüzde 19 değer kaybetmesiyle gayrimenkul fiyatlarının dolar bazında hızla arttığı da ifade edildi. 

Altın Yatırımcısı Havalara Uçacak: Yükseliş Başlıyor... Altın Yatırımcısı Havalara Uçacak: Yükseliş Başlıyor...

YENİ SÜPER ZENGİNLER  

The Economist, İstanbul ve Bodrum gibi popüler bölgelerde harcamaların artmasının ardında, Türkiye’nin "yeni süper zenginleri" için hizmet veren bir varlık yönetimi sektörünün ortaya çıktığını belirtti. Bu sektörün Türk varlıklarının hacminin yıl sonunda 123 milyar dolara yaklaşmasının beklendiği de yer aldı. 

Kaynak: T24