TMO Üçpınar alım noktasını ziyaret eden Güldal, burada incelemelerde bulunarak çiftçilerin taleplerini dinledi. Genel Müdür Güldal daha sonra TMO Polatlı Şube Müdürlüğünde Şube Müdürü Ahmet Can ve personeller ile görüştü. Görüşmenin ardından Güldal ve beraberindekiler Polatlı Ticaret Borsası Başkanı Yahya Toplu ve Polatlı Ziraat Odası Başkanı Zekai Köseoğlu’na ziyaret ettiler.
POLATLI'DA ÇOK GÜZEL ÇALIŞAN BİR SİSTEMİMİZ VAR
TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Hasat başladığından beri Güneydoğu Anadolu Bölgesi, Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi, Trakya Bölgesi yine geçen hafta sonu İç Anadolu’nun bazı illeri sürekli arkadaşlarımızın çalışmalarını yerinde görüyoruz. Üreticilerimizle sohbet ediyoruz. Alınması gereken tedbirleri yerinde gözlemleyerek aldırıyoruz. Bugün de Polatlı’ya gelmiş olduk. Biraz önce değerli çiftçilerimizle sohbet ettik. Onların da görüşlerini aldık. Beklentilerine ve sorularına cevap verdik. Polatlı'da çok güzel çalışan bir sistemimiz var çok şükür. Altı noktada alım yapıyoruz. Bunun dört noktası Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kendi oluşturmuş olduğu tesisler. İki tanesi de lisanslı depo.”
HAFTANIN YEDİ GÜNÜ ÇALIŞIYORUZ
“Günlük beş bin tona yakın bir ürünü Toprak Mahsulleri Ofisi Polatlı'da depolarına alıyor. Bu miktarın biraz daha yükseltilmesi yönünde arkadaşlara da talimat verdim. Biliyorsunuz haftanın yedi günü çalışıyoruz ve bu günde on üç, on dört, on beş saate varan alım süresi yapıyor. Telaş yapmaya gerek yok. Biz kayıtlı ürünlerin tamamını bize arz edildiği sürece almaya devam edeceğiz ve bunu da kısa sürede yapmaya gayret edeceğiz.”
RANDEVU SİSTEMİMİZİ DE GENİŞLETTİK, ARTTIRDIK
“Üreticilerimizin bu noktada üretici örgütleriyle, ziraat odalarımızla, birliklerimizle koordineli olarak bize ürünlerini randevu alarak getirmelerini istiyoruz. Randevu sistemimizi de genişlettik, arttırdık. Hatta Polatlı'da şimdi yeni bir alım sahanın da oluşturulması yönünde arkadaşlarımızla mutabakatlara vardık. Bir iki gün içerisinde onunla da randevularını açacağız. Dolayısıyla Polatlı'da randevu alamıyorum diyen üreticimiz gerçekten kalmayacak ve de hepsini hem randevu vermiş olacağız hem de ürünlerini almış olacağız. Piyasada TMO fiyatlarına piyasa fiyatlarının yaklaştığını yavaş yavaş görmekteyiz. Üreticimizin acele etmeden ürününü biraz dengeli ve ihtiyacı kadar satması halinde piyasanın bu yükselmesinden olumlu etkilenecektir. Aradaki fark 1500-2000 lira ama şu anda biraz daha azalmış durumda. Kısa sürede bu farkın daha da azalacağına hatta kapanacağına inanıyoruz. Ülkemizdeki ve de hububat dünya piyasalarındaki gelişmeler de bunu özellikle gösteriyor. Haliyle hububat arpa ve buğday değerli bir üründür, değerini bulacaktır. TMO Referans fiyatlarını mutlaka yakalayacaktır.”
BU NOKTADA ÜRETİCİLERİMİZ RAHAT OLSUN
“Tarım ve Orman Bakanlığımızca verilecek Buğdayda 1000 TL destek, arpada 500 TL destek TMO’ya satsın, satmasın tüm üreticilerimize verilecek. Tüccara da satsa, sanayiciye de satsa özel sektöre de satsa üretici primini alabilecek. Üreticimize bizim tavsiyemiz randevu sistemimizi mutlaka kullanmaları ve yararlanmaları. Kısa sürede de onların ürünlerinin TMO'ya intikalini sağlayacaktır. Bu arada piyasada da yukarı gelen pazarlar var. Başka kişilerde ürün satabilmelerine imkan sağlayacaktır diye düşünüyorum. TMO 85 yıllık bir kurum. Tarihinde böyle yüklü bir alım yapmamış. İhtiyaç olmamış olsaydı yapardı. Bu sene ülkemiz son yılların belki tarihin en yüksek rekoltelerinden birini yaşıyor. Bu bereketli sezonlarda TMO tüm gücüyle kapasitesiyle, potansiyelini sahada ve üreticinin yanında ve yanında olmaya da devam edecek. Türkiye genelinde dört milyon tonun üzerine çıktık. Üreticinin ürününün hiçbir şekilde depo sorunundan kaynaklı alınmaması söz konusu olmayacak. Bu noktada üreticilerimiz rahat olsun.”