Ankara’nın Samanpazarı bölgesinde, Aslanhane Camii’nin yanı başında bulunan Tiridzade Hacı Hüseyin Efendi Türbesi, ziyaretçilerine asırlık bir maneviyat iklimi sunuyor. 1779 yılında Ankara’da doğan Tiridzade Hacı Hüseyin Efendi, Halvetiye Tarikatının Şabaniye koluna mensup bir gönül eri olarak hayatını İslami ilimler ve tasavvuf eğitimi vermeye adamış; pek çok alimi, halifeyi ve dervişi yetiştirdiği biliniyor.
EVİNDE SADECE ET SUYU BULUNUYORMUŞ
Tiridzade’nin manevi ünü, dönemin Osmanlı paşası İzeddin Paşa'nın kırk kişilik bir heyetle kendisini ziyareti sırasında yaşanan bir olayla perçinlenmiştir. Evinde sadece et suyu bulunan Tiridzade, paşa ve misafirlerine bu et suyuna ekmek doğrayarak hazırladığı tiritle ikramda bulunur. Bu ikramın, misafirlerin tümünü doyurduğu ve hatta arta kalanının olduğu rivayet edilir. Bu olaydan sonra İzeddin Paşa, kendisine "Tiridzade Hüseyin" lakabını vermiştir.
Sağlığında delileri iyileştirme ve ruhi bozuklukları teskin etme kabiliyetiyle tanınan Tiridzade Hacı Hüseyin Efendi, aynı zamanda Ankara Şer’iye Mahkemesi’nde tescil ettirdiği vakfiye ile tekke ve türbesini bir vakıf haline getirmiştir. Türbesi, tekke yıkıldıktan sonra betonarme olarak yeniden inşa edilerek 1988 yılında Kültür Bakanlığı tarafından koruma altına alındı.
Bugün de, Ankara'nın en önemli ziyaret noktalarından biri olarak kabul edilen Tiridzade Türbesi, feyiz ve bereket dolu bir manevi durak olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.