Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde düzenlenen "Hukukî Boyutlarıyla Uluslararası Kıbrıs Türk Vakıfları Sempozyumu"na destek vererek, Kıbrıs Türk vakıflarının tarihi ve hukuki öneminin uluslararası düzeyde tartışılmasına katkı sağladı. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi (ASBÜ) Kuzey Kıbrıs Yerleşkesi ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi iş birliğiyle gerçekleştirilen sempozyumda, vakıfların Kıbrıs Türk kültürü ve kimliği için taşıdığı öneme dikkat çekildi.

T İ K A-1

Afrika’dan gelen zehirli ağaçla yapıldı, 800 yıldır ayakta! Afrika’dan gelen zehirli ağaçla yapıldı, 800 yıldır ayakta!

VAKIFLARIN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI 

Gazimağusa Maraş'ta Bilal Ağa Kültür Merkezi'nde gerçekleşen açılış törenine, T.C. Lefkoşa Büyükelçisi Yasin Ekrem Serim, Kıbrıs Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Tümer, ASBÜ Rektörü Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, ASBÜ KKTC Rektörü olan Prof. Dr. Enver Arpa, TİKA Lefkoşa Koordinatörü Havva Pınar Özcan Küçükçavuş ve çok sayıda akademisyen katılım sağladı.

Açılış konuşmasında Büyükelçi Serim, "Vakıflar, Kıbrıs’taki Türk varlığının simgesel bir yansımasıdır ve Kıbrıs Türk halkının haklarının korunmasında kritik bir rol oynamaktadır" diyerek vakıfların tarihi bağlamdaki önemine vurgu yaptı. TİKA Lefkoşa Koordinatörü Küçükçavuş, dünya genelinde bilimsel iş birliğine önem verdiklerini belirterek, TİKA’nın böylesine değerli bir organizasyona destek vermekten gurur duyduğunu ifade etti.

Sempozyumda, uluslararası hukuk, İslam hukuku ve vakıf tarihi gibi farklı perspektiflerden Kıbrıs Türk vakıflarının durumu masaya yatırıldı. Kıbrıs Türk vakıflarının tarihi mirasının korunması ve geleceğe aktarılması için somut çözüm önerilerinin paylaşıldığı sempozyumun ikinci gününde Lefkoşa Bedesten'de vakıf mallarının korunmasına yönelik değerlendirmeler yapıldı.

Etkinliğin sonunda, katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdim edilerek sempozyum sona erdi.

Kaynak: İHA