Orta Anadolu’nun endemik türlerinden biri olan ve bilim dünyasında “Verbascum ancyritanum” olarak bilinen Ankara sığırkuyruğu, haziran aylarında açan parlak sarı çiçekleriyle Ankara ve Eskişehir çevresindeki dağ yamaçlarını süslüyor. Sıracaotugiller (Scrophulariaceae) ailesinin bir üyesi olan bu iki yıllık otsu bitki, Türkiye’nin biyolojik çeşitliliğine eşsiz bir katkı sağlıyor. Halk arasında "Kurt Kulağı" veya yanıcı özelliklerinden ötürü "Çoban Çırası" olarak anılan Ankara sığırkuyruğu, yünlü yaprakları ve 20-150 cm arasında değişen boyuyla dikkat çekiyor.

Eşini ve arkadaşının canına kıydıktan sonra İstanbul’a kaçan zanlı Ankara’ya getirildi Eşini ve arkadaşının canına kıydıktan sonra İstanbul’a kaçan zanlı Ankara’ya getirildi

TIBBİ FAYDALARI VAR 

Kuru yamaçlarda ve yol kenarlarında görülen bu nadir bitki, yalnızca İç Anadolu’nun belirli bölgelerinde, 900-1000 metre yüksekliklerde yetişiyor. Türkiye, yaklaşık 200 sığırkuyruğu türü ile bu bitki cinsinin dünyadaki en zengin çeşitliliğine sahip ülkelerden biri olarak biliniyor. Tıbbi faydalarıyla da öne çıkan Ankara sığırkuyruğu, halk arasında balgam söktürücü, idrar artırıcı ve terletici özellikleriyle kullanılıyor.

Verbascum gypsicola gibi diğer sığırkuyruğu türleri de Ankara’nın Beypazarı bölgesinde jipsli kaya alanlarında doğal yaşam alanı buluyor. Gazi Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi herbaryumlarında saklanan örnekleriyle; bu nadir türlerin korunması, Türkiye’nin biyolojik mirasını geleceğe taşıma noktasında büyük önem taşıyor.

Muhabir: TUĞBA AKKESEN